Om je een beetje Viking te voelen ga je naar een Viking museum Denemarken. Daar struikel je over Vikingdorpen, langboten, runenstenen en de poorten van Vikinghemel Walhalla.

„Natuurlijk moorden en verkrachten we,” gromt een witblonde en bebrilde Viking. „Maar dat is eigenlijk bijzaak. We zijn meer van de handel.”

Hij is een bewoner van het Deense Ribes Vikinger, oftwel Viking museum Denemarken Ribe: een gereconstrueerde Vikingstad vol houten langhuizen en gigantische stenen met gekleurde runen.

Opvallend: ze dragen hier helemaal geen helmen met hoorns. Die hoorns zijn namelijk een Hollywood-uitvinding, en bovendien zeer onhandig tijdens een echt zwaardgevecht. Een zwaard moet afketsen.

Viking museum Denemarken komt tot leven

Viking museum Denemarken Ribes

In Ribe Denemarken proberen vrijwilligers, sociologen en archeologen te leven zoals echte Vikingen dat ooit deden, zonder zich te laten leiden door het clichébeeld van Vikingen als bloeddorstige plunderaars.

Ze laten nog net niet hun tanden bijvijlen zoals het schoonheidsideaal in die tijd voorschreef.

Verder gaat het er toe als duizend jaar geleden: Viking meisjes verzamelen bloemen om te drogen, het land wordt bewerkt en in een hoek staat een rottend paardenkarkas vol vliegen op een houten spies als offer voor oppergod Odin.

Dat Vikingen uitstekende zakenlui waren, kun je ervaren op een markt.

Je koopt er typische Vikingspullen als gekleurde glazen kralen, slaven, gouden poppetjes en barnsteen.

Alles af te rekenen in zilveren scitties (de eerste euro’s) geldig in een afzetgebied van de Waddeneilanden tot de Zwarte Zee.

Vikingpark Denemarken

Viking museum Denemarken Ribes
Viking museum Denemarken

Even verderop zijn Vikingen bezig met hun hobby’s: elkaar afrossen met langzwaarden, een beetje boogschieten en de valkenjacht. Een valkenier laat een roofvogel met belletjes aan zijn klauwen gevaarlijk laag over de hoofden van de bezoekers scheren.

Aan alles is te zien dat de Vikingen eigenlijk een zeer beschaafd volk waren en helemaal niet zo ‘berserkr‘ (gek op zijn Vikings) als beweerd werd door monniken hen destijds beschreven.

Van de Vikingen zelf zijn helaas weinig geschriften bewaard gebleven.

Wel werd er in het nabijgelegen stadje Ribes een briefkaart gevonden, een stukje mensenschedel met daarop de tekst:

‘Odi en Hydr hielpen Tverkun naar de andere wereld’.

Vikingschip Denemarken Jelling Orm

Jelling Orm Viking museum Denemarke

De hele Viking maatschappij draaide om schepen.

Zo konden ze een groot handelsnetwerk opbouwen en zelfs als eerste Amerika bereiken. Vikingen waren fantastische zeevaarders, hun boten waren lang en plat zodat ze makkelijk binnenlandse rivieren op konden varen.

In het meer Fårup kan je het zelf ervaren met de Vikingschip de Jelling Orm. Vijftien meter lang, drieënhalve ton zwaar, zeewaardig en gebouwd door lokale bewonderaars.

De Jelling Orm ziet er imposant uit, een agressief uitziende drakenkop staat op het voorsteven, aan de flanken hangen stevige ronde schilden.

Op het schip kun je ervaren hoe het er aan boord van een viking schip aan toe ging. Dat is hard werken, het zweet begint al te gutsen wanneer een van de lange roeispanen alleen maar opgetild hoeft te worden.

Op het ritme van een slaande trom wordt geroeid. Groene, glooiende Deense heuvels trekken voorbij.

De bootsman vloekt omdat de roeiers zo onhandig zijn, typische Vikingscheldwoorden als faen (duivel) en rasshol (kont).

Eenmaal aan land is het bijkomen met een typisch Vikingmaaltijd: een houten etensmok vol rundvlees, dillesaus, bonen en zeewier uit de Waddenzee.

Graf van Gorm: Vikingpark Denemarken Kongernes Jelling

Kongernes Jelling Viking museum Denemarken

In Kongernes Jelling kan je het graf bekijken van de laatste Viking koning.

Hier verrijzen twee grote groene heuvels in het landschap.

Ze zijn het grootse grafmonument voor Gorm, de laatste Vikingkoning. Zijn zoon Harald Blauwtand (Blåtand) bekeerde zich tot het christendom, daarmee kwam een einde aan het Viking tijdperk.

Het is een must om een van de twee heuvels te beklimmen. Hier heb je er goed zicht op de vreemde, witte stenen die in de vorm van een langboot om de twee heuvels liggen.

Volgens de verhalen is het een van de weinige plekken in Denemarken waar, als de regenboog verschijnt, de Walkuren, dochters van Odin, op je neerdalen en de poorten van het Walhalla zich openen.

Geen betere plek om je op en top Viking te voelen.

Zelf naar de Vikingen in Denemarken reizen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in