Er zijn weinig bestemmingen waar je alles bij elkaar hebt op een klein oppervlak: stad, cultuur, uitgaan, tripjes én een mooi strand. Tijdens een Tel Aviv vakantie heb je dat wel.

1Strandvakantie Tel Aviv

Zon en strand Tel Aviv vakantie

Sommige steden staan bekend om een gezellig centrum, één of ander groots monument, of om het winkelen. Maar in Tel Aviv heb je Het Strand, met hoofdletters.

Het strand van Tel Aviv is geen plukje grijze kust.

Langs de hele lengte van de stad ligt een vijf kilometer lang, goudgeel zandstrand met kabbelend helderblauw zeewater. Geen wonder dat het de populairste plek van de stad is. Elke inwoner is er minstens één keer per week te vinden.

Vooral op zaterdag, de sjabbat, is het er bomvol.

De hele stad trekt dan richting zee om te pootjebaden en te zonnen. Er zijn afgesloten gedeeltes voor gelijkgestemden: zo is er een strand voor orthodoxe joden en een strand voor homo’s. Het is één van de tien beste homostranden ter wereld.

Maar aan het strand wordt vooral veel gesport, want Israëliërs zijn echte sportfreaks.

Tel Aviv vakantie strand en zee

Hordes fietsers en joggers trekken op sjabbat langs de vijf kilometer lange strandboulevard. Heel populair is matkot: squash on steroids. Een net of een veld wordt niet gebruikt; je moet gewoon zo hard mogelijk tegen elkaar heen en weer slaan.

Het geklepper schalt overal aan de strandboulevard. De sporters gaan vaak de hele dag door. Ze beginnen ’s ochtends, nemen even een pauze en komen ’s middags in vers tenue weer terug om het tot zonsondergang tegen elkaar op te nemen.

Het drukste deel is de oude haven van Tel Aviv. Het is de plek waar de stad ontstond, de plek waar begin vorige eeuw mensen aan wal kwamen als vluchtelingen.

Tien jaar geleden was dit een vervallen terrein met schimmige figuren, maar nu is het één van de hipste delen van de stad. In de oude opslagloodsen langs het havenbassin zijn nu chique restaurants, boetiekjes en boerenmarkten gevestigd.

2Architectuur Tel Aviv: Rothschildt Boulevard

Tel Aviv vakantie Rotschildt

In tegenstelling tot andere steden in Israël, die oeroud zijn, is Tel Aviv pas een eeuw jong.

Honderd jaar geleden stonden er op deze plek enkel duinen. Tel Aviv is dan ook vooral een stad van nieuwbouw en wolkenkrabbers.

Een mooie wijk is het gedeelte rond de Rothschildt Boulevard.

In deze ‘Witte Stad’ vind je veel Bauhaus-architectuur, met strakke, eenvoudige lijnen. De stijl werd meegenomen door Joden uit Duitsland die de nazi’s ontvluchten.

Nergens ter wereld vind je meer Bauhaus-gebouwen dan in Tel Aviv.

3Neve Tzedek: oudste gedeelte Tel Aviv

Tel Aviv vakantie oudste wijk Neve Zedek

Alleen het aller oudste gedeelte, de gemoedelijke wijk Neve Tzedek, heeft een dorpse sfeer bewaard.

Het oude treinstation uit 1892 werd er omgebouwd tot uitgaanscentrum en is ’s avonds één van de meest populaire plekken.

In Neve Tzedek zitten ook de meeste clubs. Die zijn van de straatkant niet te herkennen: wat van buiten een vervallen gebouw lijkt, is van binnen een uitbundige club. Op de uitgaansavonden worden top-dj’s ingevlogen uit Europa en de VS.

De beste plaats en tijd zijn Mendalimos of Shesek op donderdagavond of vrijdagavond (voor sabbat). Maar deze informatie kan inmiddels al achterhaald zijn, want elke week is er wel een nieuwe hotspot. One day you’re in, next day you’re out.

4Jaffa

Bezoek Jaffa tijdens Tel Aviv vakantie

Een paar minuten lopen van Neve Tzedek ligt Jaffa, met weer een totaal andere sfeer.

Waar Tel Aviv pas een eeuw oud is, gaat de geschiedenis van Jaffa millennia terug. Hier voel je bovendien duidelijk dat je in het Midden-Oosten bent, want in tegenstelling tot Tel Aviv zie je in Jaffa moslims.

Tien jaar geleden was Jaffa in verval, maar tegenwoordig is het booming. In de wirwar van steegjes vestigen zich sieradenwinkeltjes, galeries en eettenten met uitzicht over zee. De dagelijkse vlooienmarkt is een mix van echte ouwe troep en originele kunst door elkaar. Zo’n plek waar je blijft snuffelen.

’s Avonds verandert de markt in een uitgaanscentrum. In Jaffa zit ook de beste bakker van de stad: Abouelafia. Je kan het niet missen: volg de geur van versgebakken brood en sluit achteraan in de rij, die er bijna altijd staat.

5Tel Aviv: Carmel markt

Carmel Tel Aviv vakantie

In Tel Aviv doet je je inkopen op de Carmel Markt.

Deze straatmarkt in het centrum is elke dag afgeladen met verse groenten en fruit, kaas en vlees, olijfolie en brood: kortom alles wat je nodig hebt in de keuken, en die is in Israël het hart van het huis. Lunchen doe je met één van de beste (joodse) uitvindingen: de bagel. Het beste tussendoortje is uiteraard de pretzel.

Wat eten betreft begint het echte feest bij het avondeten.

Omdat in Tel Aviv joden uit alle windstreken wonen, vind je er ook gerechten uit de hele wereld, zoals tapas uit Spanje, falafel uit het Midden-Oosten en aardappelsalade uit Rusland. Sluit af met een mierzoete baklava.

6Uitgaansleven Tel Aviv vakantie

uitgaansleven Tel Aviv vakantie

Een goede bodem leggen is wel zo belangrijk, want het uitgaansleven van Tel Aviv is heftig en turbulent. De bars en restaurants schieten er als paddenstoelen uit de grond, en kunnen net zo snel weer verdwenen zijn.

Altijd goed zit je rond de oude haven en Neve Zedek, waar de meeste clubs zitten. Zo is het op vrijdagavond voor sjabbat altijd druk in Mendalimos, en danst er bij de buren altijd wel iemand op de bar.

Uitgaan in Tel Aviv 5 tips

  1. Dizzy Frishdon De beste bar van Tel Aviv. Klein maar fijn: Je krijgt een armbandje en kunt onbeperkt drinken en kaas eten. Dizzy bevindt zich ook op een van de drukste delen van Dizengoff Street – dus het is de ideale plek om je nacht te beginnen.
  2. Ismi Salma Prijzige dansclub met fantastische sfeer en DJ. Handig om vroeg te komen want er staat altijd een rij.
  3. Kuli Alma Underground bar op de hoek van Yehuda Halevi en Allenby. Fijne buitenruimte om te relaxen in de zon. Coole vibes met geweldige dj’s, prachtige graffiti op de muren, lekker goedkope pizza en Tubi slushies.
  4. The Block The Block is een club gelegen in het hart van de Afrikaanse wijk van Tel Aviv, in het nieuwe centrale busstation. The Block staat voor een pure clubervaring
  5. Suramare Het is waarschijnlijk de meest geheime en meest boeiende uitgaansplek in Tel Aviv. Op de 10e verdieping met een prachtig uitizcht op de verlichte skyline.

En de volgende ochtend zitten de meeste partygangers gewoon weer op Het Strand, onvermoeibaar.

Tripjes tijdens jouw Tel Aviv vakantie

Stap in de auto of neem de trein.

Het noorden van Israël, een regio ongeveer zo groot als Noord-Holland, zit vol historie en cultuur. En als je religie interessant vindt, kan je hier je hart ophalen.

7Haifa

Haifa Tel Aviv vakantie

De handigste uitvalsbasis is Haifa, de derde stad van het land.

In Haifa wonen behalve joden en moslims veel christelijke Arabieren. Hun wijk, een wirwar van straatjes en trappen, is één van de leukste van de stad. Behalve de lekkerste falafel van het land vind je hier verrassende straatkunst, die de lokale kunstenaars aan de huizen hebben gehangen.

Haifa is ook de bakermat van het Bahá’í-geloof. Deze religie heeft de leer van Abraham, Krishna, Boeddha, Jezus en Mohammed bijeengeraapt en er iets nieuws van gemaakt.

Midden in Haifa, op een onmogelijk steile helling, liggen de Bahá’í-tuinen, die vrede en eenheid in de wereld moeten bevorderen. De zorgvuldig bijgehouden tuinen zijn uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

Doordat in Haifa zoveel religies samenwonen, zijn de grenzen tussen feestdagen vaag.

Aan het eind van het jaar smelten Kerstmis, Hanukah, Ramadan en Nieuwjaar samen tot één groot feest, dat ze hier het Festival der Festivals noemen. Je vindt er kerstbomen naast joodse kandelaars, Arabische zoetigheid naast kerstversieringen.

8Daliat El Carmel  | Tel Aviv Vakantie

Daliat El Carmel Tel Aviv Vakantie

Ten zuiden van Haifa in het dorp Daliat El Carmel wonen al eeuwenlang Druzen.

Het mysterieuze Druzen-geloof is een afsplitsing van de islam en kent veel mystieke elementen. Zo geloven Druzen in reïncarnatie en in de klassieke Griekse filosofen.

Ondanks dat Daliat El Carmel maar op een half uur rijden van Haifa ligt, lijkt het wel een andere wereld. Op straat lopen vooral Druzen in traditioneel kostuum: mannen steevast met een grote snor en een zwart broekpak, vrouwen compleet in het wit.

9Safed | Tel Aviv Vakantie

Safed Tel Aviv vakantie

Verdiepen in het Jodendom kan je in Safed, op een uur rijden ten oosten van Haifa.

Het stadje is de bakermat van de kabbala. Dankzij celebs als Madonna, Demi Moore, Britney Spears en Lindsay Lohan is het kabbalisme wereldwijd erg in zwang geraakt.

Lokale gidsen van het Internationale Kabbalah Centrum leiden je graag rond om hun geloof uit te leggen. Safed is ook gewoon een mooi stadje om in rond slenteren. Het oude stadje ligt namelijk als een adelaarsnest op een berg en is blauw geschilderd.

Zo denken de engelen dat ze nog in de hemel zijn als ze afdalen naar Aarde, aldus de bewoners.

10Akko  | Tel Aviv Vakantie

Tel Aviv vakantie Akko trip

Ten noorden van Haifa ligt Akko. Dit havenstadje was het laatste bastion van de kruisvaarders in het Heilige Land.

Toen ze uiteindelijk werden verdreven, werd Akko door de zegevierende moslims opgevuld met puin. Daarbovenop werd een nieuwe stad gezet. Akko bestaat daarom uit twee delen: een ondergrondse en een bovengrondse stad. De bedolven kruisvaardersstad wordt de laatste jaren stukje bij beetje uitgegraven en blijkt nog volledig intact.

Recht onder het plaveisel van de straten kan je dwalen door onderaardse zalen waar kruisridders hun plannen bekonkelden. Of door ondergrondse gangen lopen die zich kilometers onder de stad uitstrekken.

11Meer van Galilea

Meer van Galilea tijdens Tel Aviv Vakantie

Voor het christendom kan je je hart ophalen rond het Meer van Galilea.

Hier zijn kerken gebouwd op plekken waar Jezus zou zijn geweest. Meest populaire bedevaartsoord is de rivier de Jordaan. Dagelijks komen hier honderden, zo niet duizenden christenen zich laten (her-)dopen op de plek waar Jezus werd gedoopt.

Zelf een Tel Aviv vakantie boeken?

Tel Aviv vakantie veilig? Tel Aviv vakantie reisadvies bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bij TUI zijn er regelmatig aanbiedingen voor een Tel Aviv vakantie, al vanaf 150 heen en terug naar vliegen.

Vluchten naar Tel Aviv

Al vanaf €75 voor een retourvlucht.

Citytrip Tel Aviv

Kijk eens bij Travelbird of Kras voor leuke aanbiedingen

Rondreis door Israel boeken?

Bij Djoser of Kras

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in