Hong Kong is misschien wel de leukste stopover stad die er is op weg naar Australië, Nieuw-Zeeland en het Verre Oosten. Maar pas op, want voor je het weet vergeet je dat je nog door moet reizen. Deze stad houdt je in haar greep en laat niet meer los.

stopover Hong Kong stad uitzicht

De Chinese stad Hong Kong is een verzameling van meer dan 235 eilanden. Het merendeel is onbewoond.

Het hart van de stad ligt op Hong Kong eiland. Het is het officiële centrum van een metropool die zich eindeloos ver uitstrekt tot aan de overkant van de haven, op het Chinese vasteland.

De geschiedenis van Hong Kong gaat zo’n 5.000 jaar terug. Toen kwamen er voor het eerst mensen wonen. Inmiddels wonen meer dan 6 miljoen mensen in Hong Kong en is de stad meer dan slechts een stopover.

Het is een stad van uitersten, van traditionele markten tot ultramoderne winkelcentra. Van wolkenkrabbers tot oude tempels, waar iedere dag honderden wierookoffers worden gebracht voor een goede gezondheid, rijkdom en nog veel meer andere droomwensen.

1Massage tijdens stopover Hong Kong

stopover Hong Kong voetmassage

Kom bij tijdens een eeuwenoude geneeskrachtige massage, zoals de voetreflexmassage.

Voetreflexologie gaat ervan uit dat op je voetzolen drukpunten zitten, die door energiestromen in verbinding staan met je organen en lichaamsdelen. Het idee is dat drukken op die punten een positief effect heeft op je lichaam.

China is de bakermat van de voetreflexologie. Deze massagevorm wordt al zo’n 4.000 jaar toegepast. Daarom sta ik even later voor een schreeuwerig, wat onooglijk gebouw.

Het is zo’n pand waar je snel voorbij loopt als je niet weet dat op de bovenste verdieping een hippe, trendy en moderne massagesalon zit. De rust is een extreme tegenhanger van de chaos buiten op straat.

De masseuse glimlacht me tegemoet en dirigeert me naar een donkere ruimte. Hier staan aan weerskanten grote leren relaxstoelen. De masseuse spreekt geen Engels, maar met wijzen maakt ze me duidelijk dat ik moet gaan zitten, met mijn voeten in de houten emmer die voor de stoelen staat.

Zodra mijn voeten schoon zijn, begint ze te masseren.

Ze begint met mijn tenen en werkt via mijn zool door naar mijn onderbeen. Het begint relaxed. Maar al snel drukt zij op punten die duidelijk niet aangeraakt willen worden, want de pijn is @#*^…niet heel fijn.

IJverig wijst zij op een kaart waarmee deze plekken op mijn voeten in verbinding staan. Eindconclusie: ik heb slechte knieën, ik moet nodig eens naar mijn blaas laten kijken. Bovendien is mijn maag overgevoelig en heb ik last van mijn schouders en nek.

Met pijnlijke voeten en kuiten (die de volgende dag blauw zijn) verlaat ik een uur later opgelucht, maar met hernieuwde energie het onooglijke pand. Ik krijg een lijst mee met organen en lichaamsonderdelen waar ik iets mee moet doen.

2Tempels bezoeken tijdens stopover Hong Kong

Man Mo Tempel stopover Hong Kong

Zo snel mijn voeten me dragen kunnen, duik ik de smalle straten weer in. Ik besluit een bezoek te brengen aan de Man Mo Tempel.

In deze prachtige tempel worden de God van de Literatuur (Man) en de God van de Oorlog (Mo) geëerd. Maar volgens mij kan het geen kwaad als ik een wierookstokje voor mijn gezondheid opsteek. Gebruikelijk is om drie wierookstokjes aan te steken. Ze staan symbool voor het verleden, het heden en de toekomst.

De Man Mo Tempel is een van de oudste tempels van Hong Kong. De tempel werd gebouwd in 1848, zes jaar nadat de Britten Hong Kong van het Chinese keizerrijk hadden opgeëist.

In de tempel hangt een dikke, geurige nevel van de vele wierook. Die wordt hier dagelijks door de lokale bevolking en toeristen gebrand. De hoeveelheid vrouwen valt op, want vooral zij steken wierookstokjes aan om een wens te doen.

Een typische gezegde luidt dan ook: ‘vrouwen betalen voor geluk, mannen kopen het’. Vrouwen gaan naar de tempel, mannen naar de paardenraces.

Aan lange bamboestokken aan het plafond hangen enorme wierookspiralen. Ik houd het bij de drie stokjes en de wens gezond te blijven.

De Man Mo Tempel ligt aan de Hollywood Road. Deze straat is bekend van de vele antiek- en curiosawinkels. De geschiedenis daarvan gaat meer dan honderd jaar terug. Toen lag Hollywood Road veel dichter bij de kustlijn dan vandaag de dag.

Buitenlandse handelaren en zeelui verkochten hier antieke voorwerpen die ze op hun reis door China hadden verzameld. Voor ieder budget is wel iets antieks te vinden. Maar voor hebbedingetjes, souvenirs en snuisterijen kun je het beste naar de markt in Ladder Street. Die ligt vlak naast de Man Mo Tempel.

Ook hier wordt antiek verkocht, maar of het echt is…

3Thee ceremonie stopover Hong Kong

Thee ceremonie stopover Hong Kong

Tijd voor thee!

En dan bedoel ik niet een scheut heet water in een kopje gieten en daar een theezakje bij gooien. Want dat is in China, waar thee oorspronkelijk vandaan komt, not done. Net als in Japan is thee zetten in China tot een kunst verheven. Daar neem je de tijd voor.

„Je moet rekening houden met de soort thee, met de hoeveelheid mensen en zelfs met de vorm van de theepot”, vertelt Cheung.

Cheung studeert voor theemeester en weet alles van thee. „Lange theeblaadjes komen het beste tot hun recht in een platte pot. Korte blaadjes kun je beter in een rondere pot doen.”

Ze zucht even en zegt dan: „Misschien dat China te veel verschillende soorten thee heeft.” Glimlachend wijst ze op de kasten. „Hier alleen al hebben we meer dan honderd verschillende soorten thee.”

Ik ben aangeschoven bij een cursus Chinese thee zetten in een theeshop in het Hong Kong Park.

Cheung doet alles stap voor stap voor. Daarna biedt ze me een piepklein kopje thee aan. Die is zo lekker, dat ik met het schaamrood op mijn kaken moet vaststellen dat ik tot nu toe nooit echt goede thee heb gedronken.

Bedwelmd van de thee sta ik na de workshop van ruim een uur weer buiten. Bepakt en bezakt met tientallen verschillende soorten thee. Of ik er thuis ook de tijd voor neem om de thee te zetten zoals Cheung, valt nog te bezien. Maar ik weet nu in ieder geval wel hoe het moet.

4Rust uit in Hong Kong park

stopover Hong Kong park centrum stad

De rust van binnen gaat buiten in het groene Hong Kong Park verder.

Het park, ter grootte van ongeveer 16 voetbalvelden, ligt midden in het zakencentrum van de stad. Het park wordt omringd door talloze grijze en grauwe wolkenkrabbers.

Je vergeet hier dat je in een van de drukste steden ter wereld bent.

Een wandeling door het park is als een soort meditatie in het hectische stadsleven. Zittend op een bankje, uitkijkend over meertjes vol vissen en schildpadden en wandelend langs watervalletjes kom ik helemaal tot rust.

5Shoppen tijdens stopover Hong Kong

Shoppen tijdens stopover Hong Kong

Vol hernieuwde energie stort ik me daarna weer in het drukke stadsgedruis. Ik ga op zoek naar de beste winkelplekken van Hong Kong. Want wie in Hong Kong is, ontkomt niet aan een bezoek van een van de vele winkels en winkelcentra.

Het maakt niet uit wat je wilt kopen. Hong Kong heeft het! En anders wordt het wel nagemaakt.

Er is voor elk wat wils op winkelgebied: winkels, internationale winkelketens en winkelcentra in overvloed in Hong Kong. Zoals Elements Mall, het grootste winkelcentrum in Hong Kong, dat in 2007 open ging voor publiek. Hier vind je o.a. winkels van Gucci, Prada, Armani, Cartier en Zara.

Een ander beroemd winkelcentrum in Hong Kong is Times Square.

Maar vergeet vooral ook niet een kijkje te nemen op een van de vele openluchtmarkten. Zo is er de Ladies’ Markt. Hier vind je vooral goedkope kleding, tasjes, horloges (al dan niet nep), schoenen en allerlei snuisterijen.

Meer merkkleding en – sieraden vind je op de openluchtmarkten in Kowloon, op het vasteland. Dan heb je nog de goudvismarkt, de vogelmarkt en de jademarkt.

6The Peak must see stopover Hong Kong

stopover Hong Kong The peak

The Peak, oftewel Victoria Park, is het hoogste punt van Hong Kong. Het is absolute must vanwege het spectaculaire uitzicht op de stad en de haven.

De leukste en meest toeristische manier om er te komen is met de speciale Peak Tram, die al sinds 1888 in de running is.

De rit duurt ongeveer zeven minuten, waarvan vooral het laatste stukje het meest spectaculair is. Dan wordt de tram heel steil omhoog getrokken door een kabel.

7Skyline Symphony of lights tijdens stopover Hong Kong

Hongkong stopover lightshow harbor

De plek waar je ’s avonds, rond de klok van acht uur, moet zijn is midden in de Victoria Harbour. Dat is de baai tussen Hong Kong en het vasteland van Kowloon.

Pak een zeilschip, nestel je in een zacht kussen en geniet van ’s werelds -volgens het Guinness Book of World Records- grootste en permanente licht- en geluidshow. De show ‘Symphony of lights’ begint elke avond om stipt acht uur.

De hele skyline wordt ervoor gebruikt. Een kwartier lang lichten een voor een stuk of veertig wolkenkrabbers op met behulp van laser, gekleurde verlichting en zoeklichten.

Zelf stopover Hong Kong

Er zijn verschillende manieren om in Hong Kong te komen. Zoals met vliegtuigmaatschappij Cathay Pacific. Cathay Pacific verzorgt dagelijks rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Hong Kong.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in