Top 21 beste reisboeken
Wat zijn de beste reisboeken? Wie op reis gaat, zoekt daarvoor een aantrekkelijke bestemming uit. Wat de reis extra leuk kan maken, is een boek waarvan het verhaal zich op die bestemming afspeelt.
In deze lijst dus geen Lonely Planet of Bucketlist reisboeken, maar een échte boeken. Een voorbeeld? Reisboulevard geeft je wel eenentwintig.
Reisboeken over Europa
1Literair feestje

Bestemming: Dublin, Ierland
Met: Ulysses van James Joyce. Het uitdagende literaire meesterwerk over één dag in Dublin aan het begin van de twintigste eeuw, 16 juni 1904.
Want… Er is geen stad in de wereld die zo verbonden is met een boek als Dublin is met Ulysses. Ieder jaar vieren ze er uitbundig Bloomsday, de dag waarop het boek zich afspeelt.
Tijdens deze literaire feestdag is het de bedoeling dat jij je als Joyce/Bloom (rieten hoedje op) of als Molly verkleedt (jurk), zoveel mogelijk plekken uit het boek bezoekt en vooral te pas en te onpas voordraagt uit het werk.
Op veel plekken kun je terecht voor een Ulysses kaart, zodat je niet de hele roman hoeft te lezen om te zien waar je moet zijn.
Volg de drie Dubliners uit Ulysses op de voet: Stephen Dedalus, de student die kunstenaar wil zijn; Leopold Bloom, een colporteur van advertenties en tevens de reïncarnatie van Odysseus, en Molly, Blooms vrouw.
Begin de dag bij het James Joyce Museum in Sandycove, beklim de toren die uitgebreid geschreven staat in het eerste hoofdstuk. Eet vervolgens niertjes, het ontbijt (!) van Bloom, in of bij het James Joyce Centre.
Koop het citroenzeepje uit het boek bij de negentiende eeuwse apotheker Sweny. Mijmer een beetje op het prachtige strand van Sandymount en bezoek als Bloom de gigantische begraafplaats van Dublin: Glasevin Cemetery.
Alles maar dan ook alles uit de roman (en daarmee een van de leukste reisboeken over Dublin) kun je samen met mede Bloomsday vierders in alle geuren en kleuren ervaren.
De dag moet natuurlijk besloten worden in één van de vele pubs die Dublin rijk is met een Guinness en het gezamenlijk uitroepen van YES! (het laatste woord van het boek). Conclusie: die Ieren weten wel hoe je een literair feestje bouwt.
Tip Koop voordat je gaat feesten de fijne Nederlandse vertaling van Ulysses.
2Jetsetten aan de Riviera

Bestemming: Côte d’Azur, Frankrijk
Met: De grote Gatsby van F. Scott Fitzgerald verhaalt over het extravagante leven van Gatsby, rijk geworden om de liefde van een vrouw voor zich te winnen. Eigenlijk een van de weinige reisboeken over de ultra-rich.
Want… Waar anders moest Fitzgerald inspiratie opdoen voor zijn verhaal over de puissant rijken dan aan de Côte d’Azur? Bijna honderd jaar na het uitkomen van De grote Gatsby is de met palmbomen versierde kustlijn van Monaco tot St. Raphaël nog steeds speeltuin van het grote geld.
Fitzgerald kwam er om het boek te schrijven, wat hij deed in Villa Marie in St. Raphaël, een dorp wat hij omschreef als: “Een rood dorp, vlak aan zee gebouwd, met vrolijke rode daken en een ingehouden carnavalssfeer.”
Huur hier bij voorkeur een blauwe Renault, om net als de schrijver en zijn vrouw Zelda de rotsachtige kustweg te verkennen. In Juan-les-Pins vind je de sjieke Fitzgerald bar, rijk versierd in Art-Decostijl en met openslaande deuren met uitzicht op de blauwe zee, waar je, net als Gatsby, uiteraard een cocktail met gin drinkt.
In Antibes woonden de Murphy’s: een bevriend echtpaar waar de Fitzgeralds’ wilde avonturen mee beleefden, in artiesten hang-out restaurant La Colombe d’Or in Saint Paul de Vence, of smijtend met geld in het casino van Monte Carlo.
Een paar zomers na het uitkomen van zijn beroemde boek, betrokken de Fitzgeralds Villa Saint-Louis in Juan-les-Pins. Later zou dit huis onderdeel worden van Hôtel Belles Rives waar de jetset het leven viert.
Toch hoef je niet steenrijk te zijn om van Fitzgeralds riviera te genieten. Het uitzicht op de vuurtoren van Antibes, met haar magisch groene licht, in het boek verwerkt als symbool voor de liefde die zelfs voor Gatsby niet te koop is, is gratis.
Ook goedkoop is de Nederlandse vertaling van The Great Gatsby: De Grote Gatsby.
3Een Kafkaësk Slot

Bestemming: Praag,Tsjechië
Met: Het Slot van Franz Kafka, over landmeter K. Die tevergeefs toegang zoekt tot het alles overheersende slot.
Want… Vanaf de beroemde Karlsbrücke zie je het échte slot al liggen. Voordat je het, net als K., probeert te bedwingen, breng je eerst een bezoek aan het Franz Kafka museum.
Binnen is het vrij donker, er heerst een ongrijpbare atmosfeer. Originele manuscripten, documenten en foto’s staan naast kabinet kasten, steentuinen en hopen kool. Precies zo vervreemdend als zijn boeken.
Nu nog naar het slot. Denk bij het oversteken van rivier de Moldau, langs een overschot aan brugbeelden en muzikanten na over de volgende vragen: wie is K., de hoofdpersoon uit het boek? Waarom is hij ontboden op het slot en door wie? Eenmaal aan de overkant torent de burcht steeds hoger boven je uit.
Kafka beklom dagelijks de steile trappen naar het Praagse slot om in alle rust te kunnen schrijven. De donkere muren en puntige torens van de gotische St. Vitus kathedraal geven het stenen complex een dreigende uitstraling.
Het bouwwerk uit de 16e eeuw is een plek van mythen en legenden. Ooit zwaaide de bizarre keizer Rudolf II, die zich liet adviseren door magiërs en wetenschappers, hier de scepter.
Binnen de muren ligt ook het Alchemistenstraatje. Hier vind je Kafka’s smurfblauwe schrijfhuisje met een vloeroppervlak van slechts zes vierkante meter.
Al zetelt tegenwoordig de Tsjechische regering in het slot en is Kafka’s stek nu een winkeltje met Kafkamokken, Kafka reisboeken en sleutelhangers: het maakt de sfeer er niet minder Kafkaësk.
4De eeuwige stad

Bestemming: Rome, Italië
Met: Thuis in Rome van Rosita Steenbeek. In het boek vertelt de schrijfster over haar liefde voor de eeuwige stad.
Want… Thuis in Rome is een van de meest persoonlijke en literaire reisboeken die niet mag ontbreken in de koffer als je afreist naar de Italiaanse hoofdstad.
Steenbeek woont er sinds 1985, spreekt de taal vloeiend en komt zo op plekken die de gewone reiziger niet kent.
“Voor mij is Rome het oude centrum, de smalle straatjes in de warme kleuren, alle schakeringen oranje, rood zelfs, geel van zand tot goud. Hier is Rome als een huis, de steegjes zijn gangen, en op drie minuten afstand liggen de twee mooiste pleinen van de stad, misschien wel van de wereld.”
Ze vertelt ook over haar kleurrijke vrienden en kennissen. Net als Italianen spreekt Steenbeek buitenshuis met hen af, vaak op één van de eeuwenoude pleinen midden in de stad: “De Piazza della Rotonda met het best bewaarde monument, het Pantheon, en de Piazza Navona. Dat zijn mijn leeszalen, mijn koffiekamers, mijn salons waar ik mensen ontvang,” schrijft Steenbeek.
Met haar kennis over de geschiedenis neemt Steenbeek je mee door de krochten van vergane glorie – het theater van Pompeius, Domus Aurea. Van iedere kerk, palazzo en piazza die ze bezoekt, deelt zij intrigerende verhalen die je niet gauw tegenkomt in andere reisboeken.
5Banjeren in Berlijn

Bestemming: Berlijn, Duitsland
Met: Allerzielen van Cees Nooteboom. Arthur Daane heeft bij een vliegtuigongeluk zijn vrouw en zoon verloren en trekt naar Berlijn.
Want… Berlijn is Arthur Daane op het lijf geschreven omdat het een stad van geschiedenis is én omdat Daane graag wandelt. “Er waren maar twee steden die zo om lopen vroegen, dat waren Parijs en Berlijn.” Hij moet door de stad wandelen, ook als het sneeuwt, mijmerend over werkelijk van alles.
Op die manier geeft hij niet te missen culturele tips, zoals bijvoorbeeld het Deutsches Historisches Museum.
“Eigenlijk had hij naar het Historisches museum willen gaan, maar twee musea op één dag was te veel van het goede. En daarbij, heel Berlijn was een historisch museum.” Nog meer cultuur snuift hij op in Schloss Charlottenburg waar Daane zich vergaapt aan schilderijen van Caspar David Friedrich.
“Hij las de stad als een boek” en dat merk je, wanneer jij je tijdens een eigen wandeling overgeeft aan het schemerduister van de Postdamer Platz, naar de Brandenburger Tor, stiefelend door straten vernoemd naar Duitse grootheden: Schillerstrasse, Goethestrasse.
Zijn Berlijnse getuigenissen tonen hoe snel de wereld verandert, hoe snel dat went en hoe snel we dreigen te vergeten.
Bezoek met Daane boekwinkel Schoeler in Knesebeckstraße voor literatuur en reisboeken en drink, om bij te komen van alle indrukken, net als Daane glühwein of een flink glas bier terwijl je alle kranten doorneemt in het beroemde Café Stammhaus Einstein in Unter den Linden.
Als je minder cultuur wilt, neem de volgende tip uit het boek ter harte: “Niets mooiers dan Berlijn vanuit een dubbeldekker”.
6Heulen met de Haagse upperclass

Bestemming: Den Haag, Nederland
Met: Eline Vere van Louis Couperus, Haagse roman over de ondergang van een overgevoelige vrouw uit de betere Haagse kringen.
Want… Met Eline Vere in de hand sleept hofstad Den Haag je mee in de sfeer van ruisende baljurken, gasverlichting en geparfumeerde balboekjes.
Couperus situeerde zijn debuutroman niet voor niets in zijn geboortestad. “Zoo ik iéts ben, ben ik een Hagenaar,” zei hij ooit. Het leven dat hij in Eline Vere beschreef, is een weergave van zijn eigen leven. Het is ook daarmee een van de leukste reisboeken over Den Haag.
Je komt hem en zijn fijnbesnaarde hoofdpersonage dan ook overal tegen. Er is borstbeeld van Couperus in de Surinamestraat en een sokkelbeeld van de sterfscènevan Eline op het Spui.
Veel straten en gebouwen uit de tijd van Couperus en de roman bestaan nog, in de binnenstad, de Archipelbuurt, Willemspark en Scheveningen, waar je net als Eline bij het Kurhaus kunt uitwaaien.
Bezoek als Eline en de Haagse upperclass de Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3. Opera’s hebben natuurlijk de voorkeur. Gelukkig hoef je niet als in de tijd van Eline een kostbare vaste loge te hebben.
Ga langs bij kantoorboekhandel Damen, waar Couperus zijn handgeschept schrijfpapier en lila inkt kocht. Neem plaats in de schaduwrijke tuin van de beroemde antiekzaak S. Van Leeuwen (Noordeinde 164), waar Eline graag zat.
Thee drinken als de betere kringen doe je in brood- en banketbakkerij Hans en Frans Hessing, Reinkenstraat 50. Ze hebben er zelfs een taart aan Eline gewijd: bavaroise met marsepein, uitgevoerd in Jugendstil. Maar je kunt er ook terecht voor zogenaamde Haagse kakkers: platte krentenbroden.
Hoogtepunt is natuurlijk een bezoek aan het kleine charmante Louis Couperus Museum.
7Dolen door Dartmoor

Bestemming: Dartmoor, Zuid-Devon, Engeland
Met: De hond van de Baskervilles van Arthur Conan Doyle waarin speurdersduo Holmes en Watson een mysterieuze legende ontrafelen.
Want… “Vermijd de heide in de duistere uren waarin de duivelse machten hoogtij vieren.” Het is deze waarschuwing die Sir Baskerville van de heide van Dartmoor weghoudt, uit angst dat de vloek die al 150 jaar op zijn familie rust hem te pakken krijgt.
Sinds zijn brute voorvader Hugo de strot af werd gebeten door een grote zwarte hond, die op de heide leeft, legde een rits van familieleden het lootje. Als Baskerville toch vermoord wordt, komen Sherlock Holmes en Dr. Watson de zaak onderzoeken.
Doyle schreef het verhaal in 1901, nadat hij een aantal keer in Dartmoor was geweest. De natuur, de desolate omgeving, en vooral de lokale spookverhalen (niet te vinden in standaard reisboeken), veelal over zwarte honden, inspireerden hem.
De geschiedenis van Hugo Baskerville baseerde hij op de legende rond de kwaadaardige Richard Cabell, die hier in de zeventiende eeuw leefde. Zijn graf vind je net buiten Buckfastleighbij Buckfast Abbey. Het is omgeven door een huisje en een stevig hek, zodat hij niet kan ontsnappen om ’s nachts te spoken.
Meningen verschillen over welke locaties de precieze setting vormden voor Baskerville Hall of het Grimpen Mire: het moeras uit het Sherlock Holmesverhaal. Toch komen er jaarlijks duizenden mensen van over de hele wereld naar Dartmoor om de sfeer van het boek te proeven.
Trek laarzen aan en koop vooral een kaart voor je er op uittrekt, want alleen zo voorkom je dat je in één van de vele moerassen komt vast te zitten.
Als je rondloopt op de heide, en vooral als de mist er letterlijk komt aanrollen, ondervindt je dat het er niet alleen in ‘duistere uren’ spookachtig kan zijn.
8Onbekend Parijs

Bestemming: Parijs, Frankrijk
Met: De Wandelaar van Adriaan van Dis. Roman over een man en een hond in Parijs.
Want… Basis voor deze roman zijn de wandelingen die Van Dis zelf tijdens de zeven jaar die hij in de lichtstad woonde, dagelijks maakte. Wel twintig kilometer per dag, op doktersvoorschrift.
Het verhaal gaat over de Nederlandse rentenier Mulder, die middenin Parijs een zorgeloos bestaan leidt, totdat op een dag een huis vol illegalen bij hem in de buurt in vlammen opgaat. Daarbij ontsnapt er ook een hond, die zich aan Mulder hecht.
Door de wandelingen die Mulder met het dier maakt, ziet hij opeens een hele andere kant van Parijs. Want naast het toeristische, welvarende gedeelte zijn er wijken waar hij de zelfkant van de stad ontdekt.
Zeker voor wie vaker in Parijs is geweest, is het geen slecht idee ook eens een van de minder bekende wijken te verkennen waar je geen toerist tegenkomt en waar echte Parijzenaren van alle soorten en maten hun leven leiden.
Doe goede stappers aan, laat Louvre en Eiffeltoren ver achter je terwijl je de geuren, kleuren en smaken van Belleville, Sénegal sur Seine of Chateau d’Eau ontdekt. Stadsdelen die de meeste reisboeken links laten liggen.
Over laatstgenoemde zegt Van Dis: “Château d’Eau is mijn vrijdagmiddagfavoriet. Die dag ruikt de buurt halverwege de Boulevard de Strasbourg naar wassen en watergolven en knippen en vlechten. Naar kokos en mango. Zoet, heel zoet. De ramen van de kapperszaken zijn beslagen, de koffiehuizen puilen uit en in alle restaurantjes pruttelt de kookpot.”
Aan de hand van Van Dis boort een Parijs-fan een nog diepere liefde voor de stad aan.
9Speuren op Milleniumeiland

Bestemming: Stockholm, Zweden
Met: Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson, het eerste deel van de spannende Millennium trilogie.
Want… De reeks gaat over twee tegenpolen: Blomkvist en Salander.
Hij kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een briljante hacker. Ze vormen een ongewoon, maar sterk speurdersteam dat samen een duister familiegeheim ontraadselt.
De derde hoofdrol is weggelegd voor Stockholm.
Met een zekere trots zette Larsson zijn stad neer. Omdat hij geen enkele locatie verzonnen heeft, is het niet moeilijk het spoor van Salander en Blomkvist te volgen. De thrillersreeks zijn daarmee de meest spannende reisboeken mogelijk.
Een belangrijk deel van de boeken speelt zich af op Södermalm, een van de veertien eilanden die Stockholm vormen. Niet voor niets is het omgedoopt tot ‘Millenniumeiland’. Gelegen op heuvels, heeft het panoramisch uitzicht op de rest van de stad.
De belangrijkste locaties uit het boek, waaronder de redactie van tijdschrift Millenium, vind je in de überhippe winkelstraat Götgatan. Op nummer 25 is Salanders’ favoriete winkel gevestigd: de 7-Eleven, waar zij haar dagelijkse boodschappen doet.
Een van de vele horecagelegenheden die veelvuldig voorkomt in de trilogie is de Mellqvist Kaffebar (Hornsgatan 80), waar Blomkvist regelmatig afspreekt met Millennium collega Erika Berger.
Een andere favoriete hang-out van Salander en Blomkvist: Bar Kvarnen (Tjärhovsgatan 4). Het is een authentiek bierlokaal uit 1908 met een houten bar en geblokte plavuizen op de vloer.
Kortom: een fan van de Milleniumtrilogie kan een bezoek aan Stockholm niet overslaan. Maar kijk uit voor oud-zakenmannen die je vragen een verdwijning uit het verleden op te lossen. Voor je het weet ben jij je leven niet meer zeker.
10Verdwaal in Barcelona

Bestemming: Barcelona, Spanje
Met: De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafon gaat over de tienjarige Daniel die wordt meegenomen naar het Kerkhof der Vergeten Boeken, en betoverd raakt door een boek genaamd De schaduw van de wind.
Want… Het geheimzinnige Kerkhof der Vergeten Boeken ligt in het oude centrum van Barcelona. Het bestaat niet echt maar toch kun je grote delen van het boek zonder probleem tijdens een tocht door de straten van het Gotische kwartier en de Ramblas nalopen.
Barcelona wordt mysterieus, maar tegelijkertijd vol van schoonheid neergezet.
“We wandelden door de straten van een Barcelona gevangen onder een asgrijze hemel, met een waterig zonnetje dat over de Rambla de Santa Monica stroomde als een guirlande van vloeibaar koper.”
In de voetsporen van Daniel ontdek je de parels van de stad. Bijvoorbeeld cabaret-restaurant Els Quatre Gats, open sinds 1897, waar Daniel in het boek luncht. Het prachtige restaurant is een begrip in Barcelona, en was het ontmoetingspunt voor beroemdheden als Picasso en Gaudi.
Volg Daniel naar de De Casa Batlló, een van de bekendste huizen ontworpen door Gaudí. Of ietsje verder in Calle Santa Ana, de straat van Sempere & Sons, de boekwinkel waarboven Daniel en zijn vader woonden.
In de majestueuze Avenue van Tibidabo is het niet moeilijk om je voor te stellen dat de geesten uit het boek hier nog ergens ronddwalen. Het is een stad om in te verdwalen, net als Daniel doet met zijn speurtocht. Dus laat ook af en toe het boek los en dwaal je neus achterna.
Reisboeken over Azië
11Vijftig tinten Groen

Bestemming: Borneo, Zuid-Oost Azië
Met: Naar het hart van Borneo van Redmond O’Hanlon, reisverhaal over tocht door de ongerepte jungle van Borneo.
Want…In 1983 trok de Brit Redmond O’Hanlon door de diepe, nog onbeschreven jungle van Borneo: het op twee na grootste eiland ter wereld. Hij bezocht Sarawak, het gedeelte van het eiland dat onder Maleisië valt.
Het avontuurlijke Naar het hart van Borneo was het resultaat van deze moeilijke en spannende reis. Een van de spannendste en meest informatieve reisboeken over het eiland.
Wie vandaag de dag door Borneo trekt met O’Hanlons boek in zijn rugzak, ziet de prachtige beschrijvingen van ijsvogels, hagedissen en kleurrijke insecten die het tropische eiland bewonen, tot leven komen.
En varend over de Mahakam rivier lijkt het net alsof je door het boek glijdt, met avonturier O’Hanlon aan je zij. De grote varanen die de oever opklimmen, slangen die om een tak gekruld hoog in een boom slapen, neusapen die wegspringen als ze het motorbootje horen aankomen.
“De rivier leek ons in te sluiten: zestig meter hoge bomen verdrongen zich op de hellingen, haast tot aan de rand van het water – een ogenschijnlijk eindeloze chaos van verschillende soorten, in alle tinten groen, zelfs onder die aanhoudende gloed van de tropenzon.”
De belangrijkste verandering die sinds het uitkomen van het boek plaatsvond, is dat er in de afgelopen jaren schrikbarend veel bos gekapt is. Dus wees er snel bij om nog naar het hart van Borneo te reizen.
12Veranderend China

Bestemming: China
Met: China, van Carolijn Visser. Visser reisde begin jaren tachtig door het toen nog vrijwel vergrendelde China. Het is nog steeds een van de beste reisboeken over de Volksrepubliek.
Want… De verhalen van Visser geven je een kijkje in het China van zo’n drie decennia geleden. Het China dat zich langzaamaan begon te ontwikkelen, gezien door de ogen van een westerse.
Wanneer je het land, met al haar gebruiken en tradities nog niet zo goed kent, zal dit boek je hier veel over kunnen leren. Omgangsvormen komen bijvoorbeeld geregeld ter sprake, zoals het feit dat er over sommige dingen gewoonweg niet gesproken wordt.
Met het boek stapt de lezer in een teletijdmachine, naar een communistisch land waar welvaart nog geen grip op had. Een land dat niet meer bestaat. Of toch wel?
Reis met Visser mee naar Peking, het huidige Beijing,in het spoor van Johan Nieuhoff, die het in opdracht van de VOC in 1655 bereisde.
Ze voert vervolgens de lezer mee door het binnenland van China, waar eeuwenoude tempels, pagodes en dorpjes in diepe rust gedompeld zijn, tot ook op het platteland de roep om vernieuwing wordt gehoord.
Laat je inspireren door haar reis door het eindeloze, lege landschap van Mongolië. Met nomaden trekt ze op een paard, belaagd door wolfachtige honden, vergezeld door onwillige Chinezen, door het land. Daar ziet ze hoe de cultuur van Djengis Khan langzaam ten onder gaat.
Is het China van Visser inmiddels verdwenen of zijn er nog sporen van te ontdekken? Er is maar één manier om daar achter te komen.
13Het perfecte strand

Bestemming: Thailand
Met: Het strand van Alex Garland waarin hoofdpersoon Richard door Thailand trekt op zoek naar een geheim strand, een nirwana voor de rugzaktoerist.
Want… Echte reizigers moeten niets hebben van massatoerisme, ontwijken locaties beschreven in reisboeken en ontdekken de wereld met een rugzak. Richard is zo’n reiziger. Hij hoort over een paradijselijk strand op een eilandje en gaat ernaar op zoek.
“Stel je dan een wit zand voor met koraalbedden die nog niet aangetast zijn door het vissen met dynamiet en sleepnetten. Her en der op het eiland zijn watervallen, omgeven door oerwoud- niet door wouden zoals in het binnenland van Thailand, maar oerwoud. Boomtoppen van drie verdiepingen hoog, planten die duizend jaar onberoerd zijn gebleven, uitheems gekleurde vogels en apen in de bomen. Op het witte strand brengt een selecte gemeenschap van toeristen de maanden door, vissend in de koraalbedden. Als ze zin hebben, gaan ze weg, komen weer terug; het strand verandert nooit.”
Probleem van Het Strand is dat het onduidelijk is waar dit droomstrand in het echt te vinden is. Toch zijn er in Thailand mogelijkheden genoeg om zo’n paradijs te vinden: van Koh Lipe, Pattaya tot de Phi Phi eilanden.
Misschien wel de beste optie is om in Koh Samui, in de golf van Thailand, een boot te huren om een van de 42 nabijgelegen eilandjes te zoeken. Hoge rotsen, ongerepte jungles en witte stranden. Zo kom je op plekken waar jij, net als Richard in het boek, je in het paradijs waant.
Eenzaam snorkelend in de azuurblauwe zee tussen vissen die nog nooit een mens hebben gezien. Als je zo’n plek hebt ontdekt: houd hem geheim, zodat je niet als Richard het paradijs hoeft te ontvluchten.
14Ontrafel India

Bestemming: India
Met: Terug naar India van V.S. Naipaul. Een meesterlijk verslag van een langdurig bezoek aan India.
Want… Vergeet alle andere reisboeken over India: Dit boek is dé personificatie van India. Goed om je in te lezen als je voor het eerst afreist naar het bijna een miljard inwoners tellende land, dat te boek staat als ondoorgrondelijk.
De hindoestaanse Naipaul werd op Trinidad geboren maar beschouwt India als zijn land van herkomst. Aangestuurd door een levenslange fascinatie voor het land, reisde hij kriskras door India en liet de steden en landschappen diep op zich inwerken.
Volg zijn voetstappen eerst naar Bombay, met zijn kleurrijke mensen, uitputtend verkeer en misleidende billboards.
Volg hem naar Goa en zijn zestiende eeuwse Portugese overblijfselen. Dan naar Madras voor de befaamde Brahims en de onaanraakbaren, waarbij Naipaul constateert dat het kastenstelsel minder rigide wordt. Dan naar de Sikhs in Punjab om te eindigen bij de boothuizen van Kashmir.
Een veelvoud aan duizelingwekkend verschillende geuren, smaken, kleuren en portretten van mensen passeren de revue. Het boek biedt een handvat bij eigen, soms verwarrende ervaringen die je opdoet tijdens een verblijf in India, dat ultramodern is maar ook doordesemd met verstarde tradities.
Naipaul vraagt zich steeds af waar India heengaat. En concludeert hoe moeilijk het is om te aarden in deze wirwar van culturen. Een ding maakt het boek zeker duidelijk: om India te begrijpen moet je het land ervaren.
Reisboeken over Afrika
15Op audiëntie bij de Keizer

Bestemming: Ethiopië
Met: De Keizer, macht en ondergang van Ras Tafari van Ryszard Kapuscinski, een briljant portret van de laatste dagen van keizer Haile Selassie en zijn waanzinnig middeleeuws hof.
Want… Ethiopië is van oudsher een land van mysteries, mythen en legenden. Misschien is Keizer Haile Selassie (1892-1975) de laatste mythe.
Zijn verbluffende pracht en praal, zijn middeleeuwse hofpraktijken, maar ook zijn legendarische rol als bemiddelaar en staatsman in een onafhankelijk wordend Afrika speelden hierin een rol. Op zoek naar zijn leven, reis je samen met het boek door de geschiedenis van de Afrikaanse stad Addis Abeba.
Je vindt de historie terug in het Piazza district, overblijfsel uit de tijd van de Italiaanse bezetting. Bijvoorbeeld in Ristorante Castelli, sinds 1948 de beste Italiaan van de stad.
Een andere locatie van belang is de Saint George Kathedraal, waar Selassie, die toen nog Ras Tafari Makonnen heette, in 1930 tot keizer gekroond werd.
Sla de klokkentoren niet over, want daar is een museumpje gevestigd waar keizerlijke gewaden en ceremoniële kronen tentoongesteld worden die toebehoorden aan Selassie.
Het enige voormalige paleis waar je naar binnen mag, is de huidige Addis Ababa University, vroeger het Genete Leul Palace. Hier zijn onder andere de slaap- en badkamer van de keizer in min of meer originele staat bewaard gebleven en te bezichtigen. Een locatie die je niet gauw in andere reisboeken zal tegenkomen.
“Haile Selassie heeft Addis Abeba mee gevormd tot de metropool die de stad vandaag is en zijn stempel is dan ook nog vrijwel overal terug te vinden.”
Met dit boek in je hand moet het je zeker lukken de praaljaren van het Addis Abeba onder Selassie binnen te stappen.
16Ongrijpbaar Congo

Bestemming: Congo
Met: Terug naar Congo van Lieve Joris Een avontuurlijke tocht door de vroegere Belgische kolonie.
Want… Joris neemt de lezer mee naar de binnenlanden van Congo in 1985, op zoek naar sporen waar haar heeroom, missionaris Houben, in eerdere decennia zijn levenswerk verrichtte. Haar plan is om de brousse, het oerwoud, in te gaan.
Congo is een van de grootste landen in Afrika. Niet alleen bevindt het op een na grootste regenwoud zich er; ook de meest krachtige rivier van Afrika stroomt er doorheen. Reisboeken over Congo zijn dus niet overbodig. En door de persoonlijke ervaringen van Joris te lezen, leer je het land te duiden.
Eerst ervaart zij het nog als een “een wazig schilderij waarin de figuren nog geen contouren hebben”, maar hoe verder ze trekt hoe meer ze het land begint te begrijpen.
Joris maakt een zestien dagen durende boottocht langs de Zaïrestroom van Kinshasa naar Kisangani.
Haar tocht leidt ook naar het oude Congo van de Belgische paters, en naar het Zaïre (de naam van Congo tussen ’71 en ’97) van Mobutu. Terug naar Congo is een zoektocht naar het koloniale verleden, maar ook een scherpzinnig portret van het dagelijks leven in het hart van Afrika.
De reis van Joris eindigt in Yolo, in de ongerepte natuur van het regenwoud. De belangrijkste les die Joris in haar boek meegeeft, is datde echte Congolese cultuur niet te begrijpen is: je moet er maar in mee gaan.
Reisboeken over Noord – Midden- en Zuid- Amerika
17Vissen met Hemingway

Bestemming: Cuba
Met: De oude man en Zeevan Ernest Hemingway, novelle over oude Cubaanse visser die een enorme vis weet te vangen. Een van de dunste reisboeken om te nemen in je handbagage.
Want… Zijn geliefde Cuba inspireerde Hemingway tot het schrijven van de klassieker. Cuba houdt nog steeds van Hemingway, getuige alle plekken waar je over zijn aanwezigheid struikelt.
In Cojimar, een kustplaatsje ten oosten van Havana, is La Terraza: een vissers-hangout, die vaak voorkomt in de novelle als ‘het Terras’.
Bejaarde vissers lijken zo uit het boek te zijn weggelopen. Voor een paar dollar vertellen zij je dat zij persoonlijk de inspiratiebron waren voor Santiago, de visser uit het boek. En dat ze Hemingway natuurlijk persoonlijk gekend hebben.
“Alles was oud aan hem, behalve zijn ogen; die hadden dezelfde kleur als de zee en waren vrolijk en onversaagd.”
Bezoek zijn huis: Finca Vigia, tegenwoordig Museo Ernest Hemingway, waar Hemingway zijn klassieker schreef. Naast zijn typemachine en bibliotheek kun je er ook zijn vissersboot, de Pilar, bewonderen.
In Havana is het Ambos Mundos Hotel. Hemingway woonde er zeven jaar. Je kunt er ook een Hemingway Special, vis met rijst, eten op het dakterras.
Een afzakkertje neem je in café El Floridita, waar je naast een bronzen beeld van Hemingway aan de bar kunt staan, omringd door foto’s van hem met Castro en door hem gevangen diepzeevissen.
Playa Pilar bij Cayo Guillermo, boven de stad Moro, is het mooiste strand van Cuba, met wit zand en een azuurblauwe zee. Hier komen bijna geen toeristen, je ervaart er stilte. Inderdaad is het vernoemd naar Hemingway’s boot.
Ga er net als Hemingway diepzee vissen, met een beetje geluk vang jij ook een enorme marlijn.
18Wat niet te bezoeken in de VS

Bestemming: VS
Met: Het Verloren Continent van Bill Bryson, boek over de belevenissen en indrukken van een ruim 22.000 km lange reis door 38 staten van Amerika
Want…Na de dood van zijn vaderwil Bryson de vakantiereizen uit zijn jeugd overdoen. Hij begint en eindigt zijn tocht in zijn geboortestad Des Moines, Iowa en bezoekt onderweg achtendertig staten.
Als je altijd al hebt gedroomd van een onvergetelijke roadtrip door de States dan is dit boek een goede aanleiding.
Het beschrijft een tocht langs de Midwest, Deep South, East Coast en New England. Een tweede tocht focust op de Great Plains, South West, Californië en de Rocky Mountains.
Net zoals het boek uit twee delen bestaat, Oost en West, maak je het jezelf gemakkelijk door je eigen trip ook op te splitsen in minimaal twee reizen. En als je het echt als Bryson wilt doen, dan ontwijk je vooral de toeristische plekken. Zijn boek is eigenlijk een handleiding van ‘wat niet te bezoeken in de VS’.
De autotocht voert dan ook langs kleine dorpjes en uitgestrekte vlaktes: het échte Amerika. “Ik was vergeten hoe plat en leeg het is. Sta op twee telefoonboeken waar dan ook in Iowa en je hebt een uitzicht.”
Gouden tips:
- het stadje Hannibal, waar het ouderlijk huis van Mark Twain staat, en het nabijgelegen Mark Twain Drive-In Restaurant.
- Het Henry Ford museum in Illionois waar je Abraham Lincolns stoel, George Washingtons bureau en de auto van JFK kunt bewonderen.
- En Pella, een Nederlands dorp in Iowa, compleet met molen en grachtenpandjes.
Dus huur een RV (recreational vehicle) en lees dit boek. Want het hilarische verslag geeft een diep inzicht in het ware Amerika.
19Shaken, not Stirred

Bestemming: Jamaica
Met: Dr No van Ian Fleming waarin Bond het tijdens een vakantie op Jamaica opneemt tegen de stapelgekke doctor-miljonair Dr. No.
Want… James Bond ontstond op Goldeneye, het landgoed van schrijver Ian Fleming op Jamaica, tegenwoordig een ultraluxe boutique hotel.
De kamer waar Fleming alle Bond-avonturen schreef, is te bezoeken. Om inspiratie op te doen, dook hij er ’s morgens vanaf zijn privéstrand de zee in, naar een onderwaterwereld van ‘kleur en gevaar’. Geen wonder dat de avonturen van Bond zich laten lezen als reisboeken.
Als hij aankomt is Bond blij het regenachtige Engeland achter zich te hebben gelaten “waar mensen droevig naar hun werk stroomden, de natte zomen van hun regenjassen kletsend tegen hun benen, hun gezichten vlekkerig van de kou.”
Trek net als 007 Sea Island Cotton shorts aan en verken het eiland, genietend van het landschap met kleuren van ‘azuur en melk’. Lunch als Bond in de voormalige Queen’s Club, tegenwoordig de Liguanea Club, bestel een cocktail en speel bridge zoals in Dr. No.
Zak af naar Negril aan de westkust waar Bond zich overgeeft aan het ‘mooiste strand dat hij ooit gezien heeft’. Ren, zwem en zeil als Bond en leer van lokale Jamaicanen de geheimen van het rif kennen.
Je kunt ook naar Dunn’s River Falls, waar de verleidelijke Ursula Andress in de Dr No-verfilming onder de waterval stond.
Hoogtepunt van iedere dag is de dramatische zonsondergang, die je uiteraard nuttigt onder het genot van een martini, ‘shaken not stirred’. En dan maar hopen dat Dr No zich niet laat zien.
20De zoete geur van Guave

Bestemming: Colombia, Zuid-Amerika
Met: 100 jaar Eenzaamheid, Gabriel García Márquez, De fantastische familiekroniek is het meesterwerk van Márquez en een van de interessantste reisboeken over Zuid-Amerika.
Want… De prachtige kust van Colombia vormt de achtergrond voor de beroemde roman. Een stad die een belangrijke rol in het boek speelt, is Cartagena de Indias. Hier is het favoriete restaurant van Márquez: La Vitrola. “Al mijn boeken bevatten stukjes van Cartagena,” heeft García Márquez eens gezegd.
Maar wie echt door 100 jaar Eenzaamheid wil wandelen, gaat naar het 200 kilometer verderop liggende Aracataca. Vooral in de stoffige straatjes van het pioniersstadje, dat in het boek Macondo wordt genoemd, komen fans van de roman aan hun trekken. Het ligt midden in het bananengebied en is de geboorteplaats van de schrijver.
Er is een reconstructie gebouwd op de plek van zijn geboortehuis, waarin het Museo Casa Gabriel García Márquez is gevestigd. Foto’s, beeldjes, krantenknipsels en reisboeken zijn er uitgestald.
“Ik kan me geen familieschoot voorstellen die gunstiger was voor mijn roeping dan dat waanzinnige huis…” zegt Márquez over de woning waar hij ter wereld kwam en dat zo’n centrale rol speelt in het boek.
De vrouwen zaten er tijdens de warme siësta in de schaduw te borduren, Márquez mocht op de witte muren tekenen terwijl zijn opa in zijn werkplaats gouden visjes met smaragden ogen fabriceerde. De zoete geur van guave, de fantastische verhalen over demonen, de opzwepende klanken van de accordeon; het zijn vaste ingrediënten van de roman. En je komt ze hier op iedere hoek tegen.
Reisboeken over Australië
21Het gezang van de Aboriginals

Bestemming: Australië
Met: De Gezongen Aarde van Bruce Chatwin. Vergeet alle andere reisboeken, dit is het bekendste reisverhaal over Australië.
Want… De gezongen aarde laat zien hoe ’s werelds oudste, nog levende cultuur al zeker 50.000 jaar door kunst, dans, mythen en muziek wordt overgedragen. Maar het is vooral Australië zelf dat centraal staat in Chatwins werk, de heilige grond die de ziel van de Aboriginals beheerst.
Terwijl hij in zijn reisverslag hun heilige plaatsen in kaart brengt, ontdekt Chatwin dat de cultuur van de Aboriginals uiterst verfijnd is en volstrekt verkeerd wordt beoordeeld door buitenstaanders. Hij ontdekt hun beroemde ‘zangsporen’: iedere keer dat Aboriginals zongen over een rots of een stroom, werd deze werkelijkheid.
Reis met hem mee naar het hart van Australië, om een stukje van het leven van de plaatselijke nomaden mee te beleven en zo op indringende wijze kennis te maken met hun cultuur, geschiedenis en hun onconventionele levenswijze die totaal niet past in de hedendaagse wereld.
Doe zoals Chatwin en maak een zogenaamde ‘walkabout’ vanuit Alice Springs door het land. Langs Ti-Tree, Stirling, waar midden in het niets een gemeenschap van 1500 Aboriginals woont. Ontdek de prachtige vogels, wilde bloemen en berglandschappen die hij zo gedetailleerd beschrijft.
Laat je betoveren door het magische Uluru-Kata Tjuta National Park, waar een gigantische hartvormige rode rots boven de vlakt uittorent, die volgens de Aboriginals door geesten van hun voorouders werd gevormd.
De Gezongen Aarde geeft je reis naar Australië diepgang. Daarnaast licht het een tipje van de sluier op die Aboriginals voor buitenstaanders liever verborgen houden.
Zelf door de Outback in Australië walkabouten
Wat zijn jouw favoriete reisboeken? Laat het Reisboulevard weten.
Een overzicht van andere reisboeken en reisgidsen voor alle steden en landen kun je vinden op bol.com.