De Australische deelstaat Queensland is goed bedeeld met natuurlijke schoonheid. Achter de stranden ligt tropisch regenwoud en voor de kust strekt zich het Great Barrier Reef uit.
Great Barrier Reef
In de vroege morgen vertrekt de Poseidon richting het Great Barrier Reef. Aan boord bevinden zich 45 toeristen, die met grote nieuwsgierige ogen om zich heen kijken en een stuk of acht bemanningsleden die de boottrip soepel laten verlopen.
De Nederlandse Herold Prins (43) is een van de bemanningsleden. Hij is de bioloog aan boord, die voor, na en tussen alle snorkel momenten tekst en uitleg geeft over de flora en fauna van het grootste koraalrif ter wereld.
En ook tijdens de snorkel momenten springt hij vol enthousiasme mee het water in om, wie wil, de mooiste plekken van deze onderwaterwereld aan te wijzen en er iets over te vertellen.
Ooit in Venezuela als duikinstructeur begonnen, is Prins via allerlei omzwervingen met vrouw en dochter in Australië terecht gekomen. Voor een marine bioloog is Port Douglas de ideale plek om te zijn.
„Voor de deur ligt het rif, vlakbij is een tropisch regenwoud, er zijn mooie stranden en er zijn zelfs bergen in de buurt. Het enige dat hier ontbreekt is sneeuw”, lacht Prins.
De Poseidon legt aan bij drie verschillende plekken, die luisteren naar namen als Anybody’s, Totem en Castle Rock. Hoewel de drie plekken allemaal iets magisch hebben, is het de laatste stop die bij iedereen de meeste indruk maakt.
Castle Rock
Castle Rock is een groot rond rif dat vanuit de diepte als een pilaar in het niets lijkt te staan. Eromheen zwemmen honderden vissen in alle kleuren van de regenboog en in verschillende maten.
Het immense rif dat veel toeristen trekt staat sinds 1972 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Om het rif zo min mogelijk te beschadigen roept Prins verscheidene keren tijdens de trip dat er minstens een armlengte tussen jou en het rif moet zitten.
„Blijf van het koraal af.”
En aan het einde van de dag worden de ervaringen tussen de toeristen verrukt uitgewisseld.
„Ik heb een haai gezien”, roept de een, terwijl de ander vertelt dat hij oog in oog zwom met een schildpad. De dag is bijzonder geslaagd en wordt proostend afgesloten met een Victoria Bitter op het dek.
Daintree rivier in Queensland Australie
De zee aan de ene kant en het regenwoud aan de andere kant is er in Queensland voor elk wat wils.
Het bijzondere aan het Daintree Rainforest is dat het tot de oudste ecosystemen ter wereld behoort, met bijzondere planten, bomen en dieren.
Dwars door het regenwoud stroomt de Daintree rivier, waarover kleine rivier boten varen om het regenwoud vanaf het water te bekijken. Aan beide kanten van de rivier vormen de hoge bomen een dichte, groene wand.
Af en toe fladdert er verschrikt iets op uit de bebossing. Soms fladdert er een mooie vlinder voorbij. Een koor van kikkers kwaakt. Een keer spotten we een bijzonder vogel, een rosse valkuil, die normaal gesproken alleen ’s nachts gesignaleerd wordt.
Het maakt de oorverdovende afwezigheid van de anders altijd in grote getale aanwezige krokodillen een beetje goed.
„De beste periode om de krokodillen te zien, is van juni tot en met oktober”, vertelt Tony, de kapitein van de rivierboot. „Nu is er teveel water, waardoor het moeilijk is de dieren te spotten.”
Wandelen in regenwoud Queensland Australie
Zoals het een goed regenwoud betaamt, begint het net te regenen als Warren in Mossman Gorge zijn wandeling door een deel van het regenwoud wil maken.
Terwijl iedereen naarstig op zoek gaat naar paraplu’s en regenjassen, blijft Warren met een grote glimlach om zijn mond en pretogen in de regen staan en kijkt geanimeerd toe.
„Iemand moet de regendans hebben gedaan”, merkt Warren droog op en grinnikend loopt hij het regenwoud in. „O, en als je een slang ziet, laat het me dan meteen weten”, begint Warren zijn verhaal.
Met twee ondeugende ogen kijkt hij je aan, terwijl een aantal leden van de groep hem met grote verschrikte ogen aanstaren.
„Dan ren ik weg.” Warren is een Aboriginal gids die al twintig jaar wandelingen door het regenwoud maakt en met de natuur binnen handbereik een stukje van zijn immense kennis aan iedereen die geïnteresseerd is, vertelt.
Aboriginals hebben kennis van zaken. Of dat nu hier in Queensland Australie is of in Western Australia, aan de andere kant van het land. Een tour door een stukje wildernis is altijd een interessante en leerzame ervaring.
Aboriginals weten zo ontzettend veel van alle bomen, planten, bloemen en struiken af dat het me soms duizelt. Met elk onderdeel kunnen ze wel weer iets anders. Vaak is het genezing van misselijkheid of een andere ziekte, maar soms wordt een blad ook gewoon als zeep gebruikt. Warren laat het allemaal zien en doet het allemaal voor.
Van een struik plukt hij een aantal bladeren die hij fijn begint te knijpen tot een rolletje. Zodra hij er water van de rivier bij doet, begint het blad harder te schuimen dan de beste badschuim. Hoewel het niet naar geparfumeerde zeep ruikt, word ik er lekker schoon van.
Whitsunday Islands | Queensland Australië
Een van de mooiste plekken in het idyllische Queensland zijn de Whitsunday Islands. Deze eilanden liggen vlak voor de kust en zien eruit als het perfecte tropische plaatje, met schitterende witte zandstranden en palmbomen. Een van die stranden, Whitehaven Beach, wordt gezien als een van de mooiste ter wereld.
Hamilton Island
Het eiland Hamilton is een populaire bestemming voor bruiloften en huwelijksreizen. Een bruidje loopt ongemakkelijk op haar nieuwe schoenen aan de arm van de bruidegom de trappen in het haventje van het eiland af.
Af en toe tilt een zuchtje wind haar sluier een stukje omhoog. Een paar keer, alsof het een spelletje is. Een derde persoon, de ceremoniemeester, strijkt snel, voordat de foto wordt genomen, de sluier weer recht. De wuivende palmbomen op de achtergrond en de ondergaande zon maken het plaatje compleet. „
Overal op het eiland trouwen ze. Op het strand, in de appartementen, binnen, buiten. We hadden laatst zelfs een koppel dat onder water trouwde”, vertelt Hillary Moellard van het toeristenbureau op Hamilton Island.
„Ieder jaar trouwen we zo’n 600 koppels. We hebben het er maar druk mee.” Dat blijkt ook wel uit de aanwezigheid van een heuse kapsalon, want de kapsels van bruid, bruidegom, bruidsmeisjes en getuigen moeten toch piekfijn in orde zijn. De setting van het eiland is dan ook wel prachtig: witte stranden, blauwe zee en palmbomen. En altijd mooi weer door het tropische klimaat.
Ook de ligging is goed; vlakbij de Great Barrier Reef. Nou ja, vlakbij?
Toch nog zo’n tachtig kilometer uit de kust. Als je bedenkt dat het rif verderop ruim 300 kilometer uit de kust ligt, is dit inderdaad vlakbij.
Reefworld
Ik kan het niet laten en besluit ook dit deel van het Great Barrier Reef te gaan ontdekken. Drie lange toeters betekent dat de boot uit de haven van Hamilton Island vertrekt. Langs het vuurtorentje op het tropische eiland, langs het eiland zelf.
Langzaam, totdat we op volle zee zijn en we met volle snelheid richting het rif varen. We zetten koers naar Reefworld. Reefworld is een klein onderdeel van het enorme rif. Het Great Barrier Reef is ruim tien keer zo groot als Nederland.
Het bestaat uit 2800 onafhankelijke riffen met 300 soorten koraal en 400 soorten sponzen. Aan boord zijn mensen van allerlei nationaliteiten die het wereldberoemde rif van dichtbij willen zien. Dat kan op twee manieren: al snorkelend of door te gaan duiken (ook voor beginners).
Anderhalf uur later arriveren we bij Reefworld: een ijzeren plateau met de nodige faciliteiten (duik- en snorkelattributen) vlak tegen het rif aan.
Er is zelfs een onderwaterboot, waar we later die dag gebruik van maken om een ander gedeelte van het rif te kunnen zien. Hoewel de meeste mensen gaan snorkelen, is er ook een aantal dat het rif dieper in de zee wil bekijken.
Pieter uit Rotterdam is er een van. Hij heeft het al vaker gedaan, heeft zelfs zijn brevet.
„Het is mijn tweede duik hier. Hoewel het zicht niet zo goed is als ik verwacht had, heeft het rif een grote aantrekkingskracht op mij. Het fascineert me.”
De snorkelaars hebben beter zicht. Het wateroppervlak is doorzichtig en nu nog vrij van troebelheid van de getijdenverschillen. Talloze vissen in alle soorten en maten in de meest uiteenlopende kleuren schieten voorbij.
Een paar keer zie ik vanuit mijn ooghoek iets groots voorbij zwemmen: een wittip rifhaai, een zeeschildpad en een enorme zeebaars. Kalm zwemmen de reuzen over het rif om even later weer in het diepe blauw te verdwijnen.
Er zwemmen zo’n 1500 verschillende vissoorten rond. Met een van de kleinste daarvan heb ik een aparte ervaring. Met een vliegende vaart schiet er een piepklein juffervisje op mijn gezicht af. Wat grappig, denk ik eerst. Maar dan voel ik een speldenprik in mijn been. Dat prutvisje heeft me gewoon gebeten!
Eenmaal weer op de boot blijkt er een hapje uit mijn bovenbeen te zijn genomen. Er stroomt een dun straaltje rood bloed naar beneden. „
Als er een juffervis op je af schiet, wil die zeggen: je zwemt in mijn territorium, ophoepelen, of anders”, vertelt Pieter lachend. „Het is een piepklein visje, maar ze is nergens bang voor. Welkom in de wonderlijke wereld van het rif!
Aan het einde van de dag blijk ik niet de enige die gebeten is. Er lopen meerdere mensen met opgedroogde straaltjes bloed rond. De juffervissen worden duidelijk door meer mensen niet begrepen.
Zelf naar Queensland Australie
- Er zijn verschillende manier om in Australië te komen. Zoals met vliegtuigmaatschappij Cathay Pacific, via Hong Kong
- Je kunt eventueel overwegen om de enorme vliegreis in tweeën te splitsen door een paar dagen in Hong Kong te verblijven. Cathay Pacific verzorgt dagelijks rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Hong Kong
- Een dagje naar de Great Barrier Reef kan met Poseidon
- De Daintree River Cruise en de regenwoud wandeling onder begeleiding van een Aboriginal zijn te boeken via Tropical Horizon Tours
- Kijk hier voor meer informatie over het Daintree regenwoud
- Een bijzondere plek om eens te overnachten is Thala Beach Lodge
- De officiële site voor Queensland.