In het enorme binnenland van Australië, de Outback van Nieuw Zuid Wales, woont bijna geen mens. De horizon is er zo leeg dat je de kromming van de aarde ziet. Toch vind je juist in dit lege niets volgens de Australiërs zelf de ziel van het land.

1Broken Hill in Nieuw Zuid Wales

reizen naar Nieuw Zuid Wales

Net als zowat het hele binnenland van Australië was Broken Hill tot een eeuw geleden nog een grote witte vlek op de kaart. Alleen avonturiers en cowboys schraapten in deze onberekenbare outback hun kostje bij elkaar. Totdat er zilver werd ontdekt.

Er bleek een heuse zilverader zó de grond uit te steken, met klompen zilver voor het oprapen.

Binnen no-time verschenen er schatjagers uit alle hoeken van de wereld, aangetrokken door de silver-rush. Binnen een paar jaar werd er een Wild West-stadje uit de grond gestampt.

Rijk werden er maar een paar. De meesten raakten hun zuurverdiende centen kwijt in de saloons, bordelen en goktenten. Of ze kwamen om tijdens het graven.

Broken Hill Australië

Op het herdenkingsmonument in het centrum van Broken Hill staan tientallen namen van mijnwerkers die het loodje legden. Eronder staan hun doodsoorzaken: stoflongen, getroffen door explosie, van trap gevallen, in mijnschacht gekukeld, geraakt door rotsblok.

Ondanks de gevaren werd de zilverheuvel binnen no-time afgegraven. Wat er overbleef was een héle grote berg met mijngruis. De enorme steenhoop torent nu boven het stadje uit.

Maar hoewel gigantische graafmachines tegenwoordig het risicovolle werk doen, kan het leven hier in de outback nog steeds flink gevaarlijk zijn. Als je hier een ongeluk krijgt, ben je vaak uren rijden van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

2Flying Doctors in Nieuw Zuid Wales

De échte Flying Doctors in Nieuw Zuid Wales Australië

Broken Hill is dan ook de belangrijkste basis van de Flying Doctors, de vliegende dokters.

Deze dokters vliegen er in kleine toestellen op uit om gewonden en zieken te bezoeken die ver buiten de bewoonde wereld wonen.

Vliegende dokter Michael Hill is verslaafd aan zijn vak.

„Dit is mijn leven”, vertelt de arts in de hangar van de Royal Flying Doctor Service (RFDS). „Ik kan niet anders. Elke dag moét ik gewoon de lucht in.” Met pretogen kijkt hij hoe de monteurs een toestel nakijken.

Maar ook voor een vliegende dokter liggen er gevaren op de loer.

„Vooral als het heeft geregend.” Regen is goed nieuws voor de outback, die meestal kurkdroog is.

„Maar het is niet zo leuk voor de landing. Alsof je met een driewieler van zes ton met tweehonderd kilometer per uur in een modderpoel plonst”, zegt hij met een glimlach die verraadt dat hij het eigenlijk niet kan wachten tot hij weer de lucht in mag.

3Silverton in Nieuw Zuid Wales

Silverton in Nieuw Zuid Wales Australië

Op een half uurtje rijden van Broken Hill ligt het dorpje Silverton.

Ook Silverton werd eind negentiende eeuw uit de grond gestampt tijdens een silverrush. Omdat de opbrengst nogal tegen bleek te vallen, vertrokken de meeste mijnwerkers al weer snel.

Het stadje is daarom een negentiende-eeuwse tijdscapsule. Op de straten liggen zelfs nog de glasscherven van oude whiskyflessen.

Nu wonen er nog maar een paar mensen.

Ze leven van de vele toeristen die afkomen op de verlaten, bijna buitenaardse sfeer die zich mijlenver buiten het dorp uitstrekt. De grootste aantrekkingskracht van Silverton is namelijk het landschap, dat eruit ziet alsof de wereld is vergaan.

4Mundi Mundi plains in Nieuw Zuid Wales

Mundi Mundi plains Australië

Vanaf een heuvel kijk je uit over de Mundi Mundi plains, een vlakte van honderden kilometers. Die is zó leeg en plat dat je de bolling van de aarde kan zien.

Er loopt een weg doorheen, waar af en toe een megalange roadtrain overheen dendert. Als er één plek is die ver weg ligt van de beschaving, dan is het hier wel.

Silverton was dan ook de ideale locatie voor een van de beroemdste Australische films ooit.

Toen ze dit gebied in 1978 uitkozen voor het tweede deel van de filmtrilogie, hoefden de makers van Mad Max niet ver te zoeken voor inspiratie. Buitenaards landschappen, verlaten dorpen: alle ingrediënten waren aanwezig.

Het Mad Max museum in Silverton heeft een paar postapocalyptische racemonsters uit de film. Zoals de Ford Falcon V8 Interceptor van Mad Max zelf.

Nieuw Zuid Wales Mad Max Silverton

Reis naar Nieuw Zuid Wales in Australië

  • Een bijzondere manier om Nieuw Zuid Wales te bereiken is met de Indian-Pacific. Deze trein verbindt Perth (aan de Indische Oceaan) met Sydney (aan de Stille Oceaan). Je stapt op in de zuidelijke stad Adelaide.
  • Van daar uit ligt Broken Hill op een paar uur sporen. Je kan er een auto huren en zelf Mad Max spelen, maar je kan je ook laten rondleiden door Tri State Safaris. De eigenaren kennen de streek als hun broekzak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in