Las Vegas staat vooral bekend als een gokstad. Minder bekend is dat je binnen handbereik van dit Sodom en Gomorra de mooiste natuur van de Verenigde Staten vindt. Vijf schitterende nationale parken Utah en Arizona en andere natuurwonderen op een paar uur rijden vanuit Las Vegas.

Voor Amerikaanse begrippen liggen Zion National Park, Bryce National Park en de Grand Canyon om de hoek. En dus besluiten we er met een camper naar toe te rijden.

Vol goede zin en met een berg aan adviezen en tips rijden we Las Vegas uit in onze kleine maar fijne Jucy camper.

Het verkeer is heel relaxed, merken we al meteen.

Hier geen bumperklevers of snelheidsmaniakken: iedereen houdt zich netjes aan de regels. Ook heel ontspannen is de automaat en de cruisecontrol, zodat we niet veel meer hoeven doen dan een beetje sturen en om ons heen kijken, naar de grootse en meeslepende landschappen onderweg.

1Zion Park | nationale parken Utah

Zion park nationale parken Utah

Zion wordt onze eerste stop, besluiten we als we de staat Utah inrijden.

Meteen in Zion blijkt hoe eenvoudig kamperen met de camper in de Verenigde Staten gaat.

We hoeven alleen een van de kampeerterreinen uit te zoeken die voor de ingang van het park liggen, een mooi plekje vinden en de camper neerzetten. Daarna stoelen uitvouwen, tafel neerzetten, waterketel op het vuur en de avond kan beginnen.

De fluitketel begint te fluiten als er plotseling een kat langs slentert. Van alle wildlife is dat toch wel het laatste dat we verwachten in een nationaal park, vooral als er even later een man achter aan loopt.

Ik moet Wilson echt even uitlaten,” begint baasje Bruce verontschuldigend zijn verhaal. „Als ze te lang in de camper zit, wordt ze chagrijnig.”

Bruce is een echte ‘snowbird’, zo blijkt.

Deze die-hard kampeerders wonen in de zomer in het noorden van de VS en trekken in de winter naar het warme zuiden om te overwinteren. Ze hebben vaak reusachtige en luxe kampeerwagens, waar alles op en aan zit.

Ook Bruce is trots op zijn villa op wielen en voor we het weten, staan we binnen voor een rondleiding. We tellen vier verschillende poezenmanden.

„Wilson is een beetje verwend,” glimlacht Bruce. Voor zichzelf heeft hij een vierpersoons zithoek, een kingsize bed, verschillende flatscreen televisies, een douche en een flinke keuken.

„Mijn camper valt nog mee hoor”, zegt hij. „Moet je die even verderop zien. Die heeft zelfs een terreinwagen mee.”

Show me yours and I’ll show you mine, natuurlijk, dus Bruce wil graag ook een rondleiding bij onze Jucy camper, die met zijn opvallende gifgroene en paarse kleuren intussen behoorlijk in het oog loopt tussen de grijze reuzen.

Als de camper van Bruce een kasteel zou zijn, dan is onze camper het wachtershokje in de toegangspoort. Maar schattig is hij zeker, vindt de camping.

Voor we het weten, staan namelijk meerdere kampeerders om onze wagen heen. Iedereen wil weten hoe de camper werkt (‘oh, er zit zelfs een keuken in!’), waar we vandaan komen, waar we al zijn geweest en waar we heen gaan.

Meteen krijgen we van iedereen tips, mét begeleidende foto’s.

Als ’s avonds de kampvuren worden aangestoken, is onze Jucy de talk of the town, of camping in dit geval. En terwijl we de volgende ochtend wegrijden en Bruce en Wilson ons uitzwaaien weten we het zeker: kamperen met de camper in de States is relaxed, en allesbehalve eenzaam.

Zion is misschien wel het mooiste park van de VS, zien we die ochtend.

De eerste westerse pioniers waren zo onder de indruk van deze bergvallei, dat ze superlatieven uit de Bijbel nodig hadden. Je vindt er bijvoorbeeld een Angels Landing, een Great White Throne, een Cathedral Mountain en een Altar of Sacrifice.

Zion Canyon werd gebeeldhouwd door de Virgin River en langs deze rivier rijdt een gratis shuttle.

Het busje (auto’s moeten bij de ingang van het park achterblijven) stopt bij zogenoemde ‘trail heads’, het startpunt van wandelpaden die leiden naar de mooiste vergezichten, watervallen en uitkijkpunten.

2Antelope Canyon | nationale parken Utah

natuurwonder Antelope Canyon nationale parken Utah

Een bezoek aan welk National Park dan ook in de Verenigde Staten kost 20 dollar.

Voor dat geld heb je toegang voor een auto met alle inzittenden voor een week.

Als je meer dan vier parken wilt bezoeken, is het dus voordeliger om een jaarpas te kopen. Die kost 80 dollar en is overal in het land geldig. Die geeft je echter geen toegang tot State Parks (staatsparken) of tot parken die in indianenreservaten staan, zoals de Upper Antelope Canyon.

Antelope (vierenhalf uur van Las Vegas, in de staat Arizona) is een natuurwonder zonder weerga.

De steile, slingerende kloof is soms maar een halve meter breed en heeft rotswanden in de meest bizarre vormen en kleuren. Het kan er behoorlijk druk worden. Elk half uur komt er een nieuwe groep van wel 100 toeristen, die zich onder begeleiding van een Navajo-gids door de 400 meter lange kloof wurmen.

Het middaguur, wanneer de zon recht naar beneden in de kloof schijnt, is het drukst.

De jonge Navajo-gidsen hebben een feilloos oog voor de ziel in de natuur. Ze tonen met plezier alle vormen (zoals harten, vogels en filmsterren) die ze zoal in hun kloof hebben ontdekt.

3Grand Staircase-Escalante | nationale parken Utah

Met camper door Grand Staircase nationale parken Utah

Met een camper kun je ook de grotere parken aan, zoals het enorme Grand Staircase-Escalante.

Dit nationale park beslaat zowat de halve staat Utah.

Toeristen vind je er nauwelijks, zelfs geen verharde wegen. De uitgestrekte leegte heeft dan ook nog echt een wild-westatmosfeer. Die stofwolk aan de horizon, zijn dat cowboys of indianen die naderen?

4Bryce Canyon | nationale parken Utah

nationale parken Utah bezoek Bryce Canyon

Niet ver van Zion (tenminste, een paar uur rijden is voor Amerikaanse begrippen om de hoek) liggen de zandstenen kliffen van Bryce Canyon.

Deze brede vallei is bezaaid met honderden rotsen in eigenaardige kleuren, van roze tot oranje en geel.

Je blijft foto’s maken, zeker bij zonsondergang wanneer de grillige rotsen rood oplichten, dus neem genoeg geheugenkaartjes mee.

Zoals veel nationale parken is ook Bryce ’idiot proof’: boven de vlakte loopt een toeristische weg, bij de mooiste uitzichtpunten zijn haltes en parkeerplaatsen en overal staan bordjes die alles uitleggen.

Je kunt ook beneden in de vlakte lopen op verschillende paden. Boven je torenen vreemd gevormde rotsen, terwijl hoog in de lucht roofvogels voorbij scheren.

5Grand Canyon | nationale parken Utah

nationale parken Utah Grand Canyon kloof

De Grand Canyon in Arizona is de Kloof der Kloven.

Stel je de grootste bergvallei voor die je ooit in Europa hebt gezien, vermenigvuldig die met tien, en dan heb je ongeveer de afmetingen. De Grand Canyon krijgt per jaar 5 miljoen bezoekers, die de enorme erosie komen bekijken die de wilde Colorado-rivier in het vlakke landschap heeft gesleten.

De zuidelijke rand is vanuit Las Vegas vierenhalf uur rijden.

Vanuit dit punt, South Rim, rijden gratis pendelbussen langs de rand van de kloof. Ze stoppen bij mooiste uitkijkpunten, waar je met een beetje geluk de Colorado kan zien liggen, héél ver beneden.

Als je de rivier wilt zien, zul je naar beneden moeten lopen via de Bright Angel Trail. Dat is een fikse wandeling waar je fit voor moet zijn.

Het pad is 16 kilometer lang en daalt van 2000 meter hoogte naar de rivier, die op 760 meter ligt. De tocht is niet zonder gevaar: op de loer liggen uitdroging, plotselinge regenstormen en overstromingen, vallende ijspegels, rotsen en extreme hitte.

Zelf vanuit Las Vegas reizen naar de nationale parken van Utah

Zelf vanuit Las Vegas reizen naar de nationale parken van Utah

Rijden naar en verblijven in een National Park is het leukst en makkelijkst met een camper.

De handigste uitvalsbasis is Las Vegas, waar Jucy Campers twee- tot vierpersoons SUV’s verhuurt. In een Jucy camper zit alles, van een keuken tot een opklapdak met een extra bed. Je kunt ze in Nederland bekijken en reserveren bij Travelhome.

Maak een goedkope camperreis vanuit Las Vegas naar om daarna naar de nationale parken Utah te rijden

  • Een twee- tot vierpersoons Jucy Camper heeft alles aan boord, van een keuken tot een opklapdak met een extra bed. Je kunt ze in Nederland bekijken en reserveren bij Travelhome.
  • Rondrijden in de VS is goedkoop. Een liter benzine kost in de Verenigde Staten 70 cent. Niet heel vriendelijk voor het milieu, maar wel voor de portemonnee
  • Een camperreis door de States hoeft absoluut niet duur te zijn. Voor een goedkope camperreis Amerika (al voor een paar euro per dag) raden wij je aan om te kiezen voor een van de wegbreng acties op UStravel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in