Lille Frankrijk: Het ligt in Frankrijk, maar is in zijn ziel Vlaams. Lille is een stad die het beste heeft van twee werelden.

1De Grand Place | Lille Frankrijk

wandelen in Lille Frankrijk

Rondwandelen door Lille is een vreemde gewaarwording.

Het ene moment loop je door kronkelende straatjes met schots-en-scheve pandjes uit rode baksteen, het volgende over kaarsrechte boulevards met statige gebouwen.

In sommige straten waan je je in een Vlaamse stad als Antwerpen, maar als je de hoek omslaat lijkt het weer op Parijs.

Lille mag dan als bijnaam het ’Parijs van het noorden’ hebben, maar het is ook goed te zien dat het lang bij Vlaanderen hoorde.

Dat zie je vooral op de Grand Place, het centrale plein van de stad en het knooppunt van alles en iedereen. Aan dit plein staan enkele van de mooiste gebouwen van de stad, zoals het oude beursgebouw.

Mocht je elkaar kwijtraken: midden op het plein staat de Colonne de la Déesse. Een fontein met daarin een daarin een hoge sokkel met daarop en beeld van een Godin.

De Grand Place begon zijn bestaan als markplaats, tegenwoordig is het de plek waar mensen spontaan bijeenkomen. Bij de minste hint van zonneschijn ontstaat er een stormloop op de terrassen.

2Gastvrijheid in Lille Frankrijk

Gastvrijheid in Lille Frankrijk

Het klimaat mag dan inderdaad niet zo zonnig zijn als andere delen van Frankrijk, maar toch hebben de Fransen een beetje verkeerd beeld van de stad.

„In Frankrijk hebben mensen vooral het idee dat Lille alleen maar donker en regenachtig is”, vertelt studente Audrey Chaix (22).

„Vergeleken met Zuid-Frankrijk is dat natuurlijk wel zo. Maar de mentaliteit is hier een stuk zonniger dan je zou denken. Ik kom uit Parijs en ik vind dat het hier veel makkelijker is om vrienden te maken”, aldus de studente. Ze kwam hier studeren omdat de hoofdstad te duur is.

„Mensen zijn hier echt aardig voor vreemden. In Parijs is dat wel eens anders, daar nemen ze bezoekers voor lief en doen ze er geen moeite voor.”

Mensen uit Lille zijn niet zo arrogant als elders in Frankrijk, vindt Chaix.

„’Lille is maar klein, hoor’, zeggen ze bijvoorbeeld bescheiden. Nou, het is helemaal niet klein. Je loopt hier je schoenen stuk, als je denkt de stad wel even te bewandelen.”

Samen met de steden Roubaix, Villeneuve-d’Ascq en Tourcoing vormt Lille een agglomeratie van bijna één miljoen inwoners.

Wanneer je hier de Vlaamse steden net over de grens (zoals Kortrijk) bij op zou tellen, zou het aantal inwoners nog een keer verdubbelen, vertelt Chaix. Lille is de hoofdstad van Frans-Vlaanderen, van de regio Nord-Pas-de-Calais en van het Noorderdepartement.

Omdat het is de grootste stad in dit deel van Frankrijk, heeft Lille een belangrijke regionale functie.

„Lille heeft een lange geschiedenis en is altijd een kruispunt tussen Frankrijk en Vlaanderen geweest”, aldus Chaix.

„Lille heeft van al die culturen wat meegekregen en heeft het er beste van die werelden van overgehouden. Daar zouden we eigenlijk wel wat trotser op mogen zijn.”

3Bier proeven in Lille Frankrijk

Lille Frankrijk Bier drinken

Parijs ligt verder weg dan de Vlaamse buren. Behalve architectuur heeft Lille nog een andere sterke Vlaamse invloed: de keuken. In plaats van wijn wordt hier bier gedronken.

Ze brouwen het zelf niet, maar importeren het uit België. Dat ligt tenslotte om de hoek.

Ook ruik je overal wafels en in het oude centrum struikel je over de chocoladewinkels. In het weekend kun je mensen verlekkerd in de etalages van patisseries kijken.

Een van de meest beroemde is Meert, vlakbij de Grote Markt.

Op de menukaarten vind je typisch Belgische gerechten als witlof, konijn met pruimen en mosselen met frites. De meeste restaurants zitten in en rondom de Grote Markt en in Vieux Ville.

4Cultuur snuiven in Lille Frankrijk

Lille Frankrijk musea

Lille en omstreken heeft vijftig musea.

Midden in de stad zit bijvoorbeeld het Palais des Beaux Arts, dat na het Louvre in Parijs de grootste collectie kunst van het land schijnt te hebben.

Bescheiden als ze zijn maken de Lillenaren daar nauwelijks melding van.

De Vlaamse geschiedenis van Lille kun je opsnuiven in het Hospice Comtesse, een gebouw uit de dertiende eeuw.

5Winkelen in Lille Frankrijk

Winkelen in Lille Frankrijk

Lille is na Parijs de grootste shoppingstad van Frankrijk.

Winkelen is hier echt serieus enorm. Je kan er al niet omheen zodra je het treinstation Lille Europe uitstapt, want daar staat Euralille.

Het shoppingcentrum met meer dan 120 winkels is ontworpen door wereldberoemde architecten, zoals Jean Nouvel en onze eigen Rem Koolhaas.

Iedereen die ooit in Frankrijk op vakantie is geweest, kan hier meteen zijn hart ophalen in de meeste Franse supermarkt van allemaal: de Carrefour.

De woonwinkelstraat van Lille is de Rue Esquermoise. Je vindt er van alles aan woondesign, rustiek tot modern. Zoals de Belgische winkelketen Flamant, met meubels en accesoires in landelijke, klassieke stijl. Andere winkelstraten zijn Rue de la Monnaie, Rue des Chats Bossus en Rue de la Grande Chaussée.

Een keer per jaar is Lille in de ban van de vrijmarkt, de Braderie de Lille.

Lille Frankrijk rommelmarkt

Op de eerste zaterdag van september verandert Lille in de grootste brocante en rommelmarkt van Europa.

Dwars door de stad zijn dan dan 12.000 kramen te vinden. Dat is meer dan 100 kilometer aan stalletjes!

Het centrum is natuurlijk de Grand Place, waar het tot in de late uurtjes nog gezellig is.

Zelf reizen naar Lille Frankrijk

Met de auto of met de Thalys.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in