Op zoek zijn naar een combinatie van avontuur, cultuur, ruimte en ongerepte natuur, is Lapland Finland de perfecte bestemming. Onvergetelijk is het land waar de zon ook ’s nachts kan schijnen, de mensen gastvrij zijn, de vrieskou bijt en het magische Noorderlicht verwondert. 

Wat kun je ’s winters doen in een land dat

  1. vol sneeuw ligt
  2. alleen maar diep dichtgevroren meren heeft
  3. overdag nauwelijks zonlicht heeft?
  4. overdag temperaturen kent van –20?
  5. sowieso meer rendieren telt dan inwoners?

1IJsbreker + zwemmen in ijswater | Lapland Finland

lapland finland IJsbreker ijszwemmen

De Sampo Icebreaker vaart van midden december tot eind april vanuit de haven bij het Finse dorp Ajos. Deze 75 meter lange boot maakt de bevroren Golf van Bothania vrij voor andere schepen door zich een weg door het ijs te breken.

Het is de enige ijsbreker ter wereld waarmee je een cruise kunt maken.

Tijdens een rondleiding in de machinekamer kun je een kijkje nemen bij de monsterlijke motor met een kracht van 8.800 p.k.

IJs van een paar meter dik kraakt dan ook moeiteloos in stukken uiteen. Vanaf het dek zie je hoe het ijs scheurt, schotsen onder de boot verdwijnen en hoe langzaam een weg wordt gevonden.

Als het buiten te koud wordt, kom je binnen op verhaal met een goed glas wijn en een traditionele Finse schotel van rendiervlees met rode bessensaus, augurk en puree.

Wanneer het schip na een adembenemende tocht stopt in het midden van een eindeloze ijsmassa, kun je een wandelingetje maken over de  ijszee. Je kunt alleen maar ademloos genieten van het surrealistische landschap dat zich voor je uitstrekt.

De dapperen in de groep hijsen zich in een speciale thermale wetsuit om in een wak in het ijskoude water te dobberen: niet langer dan tien minuten anders onderkoel je.

Geen probleem om er andere ijsbrekeractiviteiten aan toe te voegen, zoals een nachtje op de ijszee doorbrengen of de trip vervolgen per huskyslee, sneeuwbus of zelfs helikopter. Met grote groepen is een diner op het ijs of ijsvissen mogelijk.

icebreaker

2Eten en slapen in een ijspaleis | Lapland Finland

Lappen staan naast hun gastvrijheid bekend om hun enorme inventiviteit met ijs en sneeuw.

Op de Noordelijke kust van de Golf van Bothnia staat Kemi Snowcastle; een gigantisch ijskasteel, gebouwd door lokale en internationale architecten.

Als in een sprookje is alles maar dan ook alles van ijs gemaakt. Er is een ijskapel waar je kunt trouwen, er zijn ijskamers waar je kunt logeren en er is een sneeuwrestaurant, voor een ijzig diner.

Neem plaats aan een ijstafel, op een ijsbank, bedekt met een dik rendiervacht, zodat je je kunt overgeven aan Lapse delicatessen als zalm en kaviaar. Een glas (van ijs!) wodka om je warm te houden is hier geen overbodige luxe.

Logeren is hier ook mogelijk. Voor het slapen gaan nog even in een Finse sauna zweten, bijkomen in een warm badje tussen muren van ijs onder de heldere sterrenhemel.

Kruip onder de wol (in een warme Ajungilakslaapzak heb je het echt niet koud) in een unieke design slaapkamer van ijs en je voelt je waarlijk koning of koningin van dit ijsrijk aan  zee.

Het is moeilijk je voor te stellen dat al dit moois van water is gemaakt en in de zomer weer zal smelten.

experience365.fi

3Huskytochten | Lapland Finland

lapland finland husky tocht slee

Van niemand leer je meer over teamwork dan van een roede honden tijdens een huskytocht. Startpunt is de Husky Farm, waar deze zachtmoedige viervoeters opgroeien en vanaf hun tweede jaar getraind worden om sledes te trekken.

De blauwogige honden staan klaar bij hun sleden en beginnen enthousiast te blaffen wanneer duidelijk is dat er een ritje gemaakt gaat worden. Wie wil, mag zelf een huskyslee besturen, wie zich liever laat rijden, duikt weg in een rendierpels op de slee.

Hoe kouder het is, hoe beter de husky’s rennen. Ze doen niets liever. Als je niet remt, hollen ze de hele dag door met een snelheid van 45 km per uur.

Na een tijdje voel je je onderdeel van het landschap. Besneeuwde bomen op de verlaten witte vlaktes schieten voorbij. Het enige geluid is het gelijkmatige getrippel van husky poten in de sneeuw.

Maar je bent ook echt onderdeel van de roede; bij steile heuvels moet je met de honden mee naar boven rennen. Af en toe kijken ze achterom om te zien of je wel je best doet. Zonder gewoel of gedrang trekken deze harde werkers je voort.

Aan het eind van de rit is het dan ook moeilijk afscheid nemen van je charmante teamgenoten.

laplandsafari.com

4Vissen in een bevroren meer | Lapland Finland

Ijsvissen in Lapland Finland

Op een van de vele bevroren meren in Fins Lapland houdt de gids stil.

Ik krijg een groot, rood ding in mijn handen geduwd met de mededeling om een vis te vangen. Eh… juist ja. Het grote, rode ding blijkt een handige handboor te zijn, waarmee je met al je kracht een gat in het metersdikke ijs kunt boren.

Als dat uiteindelijk lukt – na zo’n half uur pure krachtsinspanning, zere handen en een knalrood hoofd – hang je een viskoordje erin. Even geduld… en bingo. Binnen twee minuten hangt er een klein visje schoon aan de haak.

Hoewel de gevangen visjes bij de meeste Finnen in de koekenpan verdwijnen, gooi ik het visje terug in het gat. Ben nou eenmaal geen Fin en bovendien staat er vanavond een folkloristische menu op het programma met een stoofpotje rendier als hoofdgerecht. Geen wonder in een streek waar meer rendieren zijn dan inwoners.

5Sneeuwscooteren in Lapland Finland

lapland finland ijscooter Snowmobile safari

Snowmobile safari. De stoerste manier om deze winterse bestemming te verkennen. Na een korte les ben je in staat door het sneeuwlandschap te scheuren.

In een luid gierende colonne razen snelheidsduivels over de bevroren meren van Lapland.

Laat de sneeuw hoog opspatten terwijl je de melodie van ‘Born to be wild’ neuriet; Een gevoel van vrijheid maakt zich meester van iedereen die de 500cc benzinemotor van een sneeuwscooter laat grommen.

Met hetzelfde gemak raas je over open vlakten, bevroren meren, heuvels, stepachtige gebieden en door dik besneeuwde bossen. Natuurlijk daalt de temperatuur door de snelheid, maar met de warme kleding en bijbehorende brillen houd je moeiteloos de wat langere ritten vol.

6Het Noorderlicht in Lapland Finland

Noorderlicht Lapland Finaland

’s Avonds, onder het genot van het rendierenstoofpotje, gilt er mijn gids opeens. ‘Het Noorderlicht is er. Het Noorderlicht is er.’

Hoewel je jezelf eerst als een soort ui met verschillende lagen moet aankleden om de kou te overleven, sta je voordat je het weet buiten en kijk je naar boven. Daar gebeurt het.

Een groene gloed trekt dansend langs de hemel. Het gaat op en neer, komt en gaat. Het schouwspel is wonderlijk mooi en pas als je zeker weet dat het weg is, kom je weer bij je positieven en merk je dat je een halfuur non-stop naar de hemel hebt staan kijken.

De pijn in je nek en de ijspegel aan je neus zijn het Noorderlicht meer dan waard. Blij stap je de warme ruimte weer binnen, pel je jezelf weer uit en ga je verder waar je gebleven bent, alleen nu vol van het Noorderlicht.

7Op bezoek bij de kerstman in Lapland

Korvatunturi, ook wel ‘Santa Claus Village’ genoemd, ligt precies op de poolcirkel.

Sinds 1927 woont de goedheiligman in dit dorp, waar het alle dagen kerst is. En voor de ongelovigen onder ons; hij bestaat echt!

Op audiëntie bij de kerstman verandert iedere groep in een klasje schoolkinderen. Via drie schotelantennes bij het dorp houdt hij namelijk de hele wereldbevolking in de gaten, om te kijken wie er het afgelopen jaar braaf is geweest.

Het dorp bestaat uit gezellige houten huisjes. Om bij te komen van Santa’s wijze woorden kun je hier shoppen in kerstsouvenirwinkels, of een kerstkaart versturen in het Santapostkantoor wat door elfjes wordt gerund. Wanneer je hem ook verstuurd; hij komt precies voor kerst aan.

In een van de houten gebouwen bevindt zich ‘Santamus’; een magisch restaurant waar je kunt genieten van Lapse gourmet, van een Finse sauna of een voetmassage. Het knusse interieur (met haardvuur) is opgeleukt door Fins natuurschoon. Zo loopt er een beekje langs de tafels waarop het dessert op een houten boot komt aanvaren.

www.santamus.com

8Sami ritueel | Lapland Finland

lapland finland sami ritueel tent

Het Sami-avontuur begint in de rendierexpres; een arrenslee getrokken door zes rendieren die je door het magisch winterlandschap laten glijden. Een velletje om je heen, een Finse drankje in de hand en gedroogd rendiervlees om op te kauwen.

De tocht leid naar een Samitent, een zogenaamde ‘Kota’, waar je je kunt opwarmen bij een haardvuur.

De Sami, ook wel Lappen genoemd, behoren tot Europa’s meest Noordelijke en enige inheemse volkerengroep.

Ze dragen prachtige, kleurrijke klederdracht, houden rendieren en hebben een nauwe relatie met de natuur. Hun leven wordt nog steeds beheerst door de mystiek van de Sami-sjamanen. Legendes en tradities worden behouden in mondelinge overleving en voordracht. Het “joik” gezang, een monotoon lied, begeleidt door het slaan op een trom, doen denken aan Indianen.

Een Sami sjamaan doopt iedereen in de groep tot rasechte Lap, terwijl hij op een trommel slaat en een magisch windlied zingt. Samimagie zal zeker alle stress wegnemen.

scanbaltexperience.com/lapland-express

9Met elfen in de sauna | Lapland Finland

Sauna zitten Finland Lapland

Lapland is het gebied waar de Lappen, liever gezegd de Samen of Saami, van oudsher als nomaden met hun rendierkudden rondtrokken. Het land van de Saami strekt zich uit over de noordelijkste gedeelten van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.

De Finse Saami zijn trots op hun roots.

Je hoeft slechts vijf minuten met een Saami te praten en je weet het. Zeker als je met ze de sauna in gaat, middenin het bos, ver weg van de bewoonde wereld met om je heen niets anders dan witte bomen en meters sneeuw. Dan komen de verhalen los, wordt er niet getoornd aan tradities en drijft hun humor, samen met het zweet, naar de oppervlakte.

Finnen zijn geen watjes. Ze weten wat kou is, trotseren het iedere dag, zoals wij in Nederland de regen trotseren in onze flatteuze regenpakken. Maar Finnen weten ook als geen ander hoe ze die kou moeten trotseren. De sauna, zoals wij die vandaag de dag kennen is niet voor niets een Finse uitvinding. Ieder gezin heeft dan ook z’n eigen sauna.

‘Het is onderdeel van onze geschiedenis en de sauna is ongelooflijk belangrijk voor ons,’ vertelt Paula Aspholm, outdoor specialist. ‘Wisten jullie dat er in iedere Finse sauna een elf huist? Om hem gunstig te stemmen, is het eerste schepje water op de loeihete stenen voor de saunaelf.’

Elf of niet, een Fins saunabezoek is niet compleet zonder te rollenbollen in de sneeuw of in een met de hand gemaakt gat in een bevroren meer te springen.

10Springen in bevroren meer | Lapland Finland

lapland finland springen in ijsmeer

Het is een bijzondere ervaring, verslavend ook.

In je badpak en blootsvoets naar buiten rennen om met je blote lijf in de sneeuw te rollen, geeft je lijf een enorme opkikker.

Het tintelt zodra je weer in de sauna gaat zitten. Je lichaam is eens goed wakker geschud. Durf alleen te wedden dat die saunaelf op z’n voorhoofd tikt en lekker in het warme hok blijft zitten.

11Professioneel Rally racen in Lapland Finland

In Vanttauskoski staan professionele rallycars en instructeurs je op te wachten voor een dagje rallyrijden in het Artic Lapland Rally competition.

Het is een gigantisch parcours met vele oefentracks. Meneer Mäkinen, vier keer winnaar in Monte Carlo en vijf keer winnaar van rally Finland, geeft persoonlijk advies.

Ingesnoerd in riemen leer je over ijs te rijden, te remmen en te slippen met een 2 BMW 3251 (171 p.k.). Aan het eind van de dag vindt er een Super Stage Special plaats; de mogelijkheid om met drie auto’s competitie te rijden, met digitale timers. Moge de beste winnen.

golapland.nl

12Eten & Drinken in Rovaniemi, hoofdstad Lapland Finland

De hoofdstad van Lapland is Rovaniemi. Met een bevolking van 62.000 mensen is dit voor Lapse begrippen een grote stad.

Overdag is het er rustig, maar ‘s avonds komt de stad tot leven. De Finnen zijn duidelijk verzot op stappen. Je kunt je hier dan ook prima vermaken in Disco Circus Tivoli, nachtclub Doris of in de Ierse pub Hemingway. Voor een paar euro krijg je halve liters bier of échte Finse wodka. Een beetje stug doordrinken hoort er hier wel bij.

Niets is beter dan na een lange dag nog even te relaxen in een privé-sauna van je Kersman hotelkamer met uitzicht op de sneeuwvlakten van Rovaniemi.

Zelf naar Lapland Finland reizen?

www.finnair.com

www.hotelsantaclaus.fi

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in