De beroemde natuur van Australië mag er zijn in South Australia. De deelstaat heeft wat dat betreft misschien wel het mooiste van Australië. Bijvoorbeeld Kangaroo Island, onder Adelaide.

Kangaroo Island: dierentuin zonder hekken

Kangaroo Island dierentuin zonder hekken

Dit eiland wordt wel het ‘Galapagos van Australië’ genoemd. Het hele eiland, onder de kust van de deelstaat South Australia, is als een grote dierentuin zonder hekken.

Kangaroo Island is zo’n plek waar je bijna struikelt over de dieren. Je ziet ze overal: kangoeroes en wallabies langs de kant van de weg, zeeleeuwen op het strand.

Langs de kust zwemmen dolfijnen en walvissen.

In de bomen zie je koala’s en hoog in de lucht scheren arenden. Op de straten van het stadje Kingscote moet je ’s avonds voorzichtig lopen, anders bots je tegen een scharrelende pinguïn op.

Wildernis toer op Kangaroo Island

eilandje Kangeroo Island Australie

Toch had het maar weinig gescheeld of alle dieren waren hier uitgeroeid.

Toen de eerste kolonisten hier begin negentiende eeuw kwamen, waren de dieren een makkelijke prooi voor de jagers. In twintig jaar tijd legden bijna alle zeeleeuwen, walvissen en kangoeroes het loodje, voor hun vlees en vacht. Toen alles wel zo’n beetje was afgeslacht en jagen niet meer economisch rendabel was, verdwenen de jagers weer.

Het afgelegen eiland verdween weer van de kaart en stond vooral bekend als levensgevaarlijk.

Langs de kust liggen tientallen scheepswrakken uit de negentiende eeuw, tegen de rotsen geslagen en gezonken. En zelfs al kwam je dan levend aan land, dan was je nog niet gered.

„Het duurde dagen om je een weg te banen door het dichte struikgewas”, vertelt Lyn Bolto van Kangaroo Island Wilderness Tours. „Toen ik nog klein was, een jaar of veertig geleden, duurde het nog steeds een halve dag om ergens te komen omdat de wegen nog niet verhard waren.”

Natuurlijke bescherming Kangaroo Island

Natuurlijke bescherming Kangeroo Island

Zo mooi en ongerept als Kangaroo Island vind je het tegenwoordig niet meer.

De geïsoleerde ligging beschermde het wildlife ook tegen Europese ziektes en dieren: er komen hier geen vossen of konijnen voor. Die werden op het vasteland wel uitgezet en deden het daar héél goed.

De miljard konijnen die het Australische continent nu telt, stammen allemaal af van de twintig stuks die eind negentiende eeuw werden uitgezet.

De enige ‘allochtoon’ op Kangaroo Island is de koala, die hier eigenlijk niet voorkomt. De dieren zijn niet makkelijk te spotten zo midden op de dag, wanneer ze hun middagdutje houden.

Hoog in de takken van de eucalyptusbomen van de Koala Walk wiegen ze zachtjes heen en weer in de bries.

„Maar als het stormt komen ze wel naar beneden, hoor”, grapt Bolto. „Anders worden ze misselijk.”

Duizenden koala’s en zeeleeuwen op Kangaroo Island

Duizende koala's en zeeleeuwen op Kangeroo Island

Begin vorige eeuw werden er hier twintig koala’s uitgezet.

Hun 16.000 afstammelingen vormen nu de enige gezonde populatie in heel Australië. „Die op op het vasteland hebben allemaal geslachtsziektes”, vertelt Bolto. „Daardoor planten ze zich maar moeilijk voort.”

Tegenwoordig leeft het eiland van de dieren en van de spectaculaire landschappen. De ruige kustlijn heeft beschutte stranden met turkooiskleurig water.

Langs de hele kust leven duizenden zeeleeuwen.

Hun favoriete plek: het strand van Seal Bay. Omdat hier voor de kust een rif ligt, wagen zich hier geen witte haaien of orka’s. Ze kunnen hier veilig uitpuffen van de jacht naar vis in diepe wateren.

Ze zijn zo bekaf dat je ze tot op een paar meter kan naderen. Ze liggen te zonnen in het zand, de neus omhoog. „Zo maken ze hun luchtwegen schoon van al dat zoute water”, legt Bolto uit.

Volgens Bolto, geboren en getogen op het eiland, zijn er nog nooit zoveel dieren geweest als nu. „De populaties zijn zich nu pas, twee eeuwen nadat ze bijna uitgeroeid waren, aan het herstellen.”

Zodra het regent en het groen wordt, zie je overal in de grasvelden kangoeroes en wallabies, vervolgt de wildlifegids. En waar je vroeger moest speuren naar walvissen, is het tegenwoordig heel normaal om ze in een baai te zien dobberen.

„We leven nu van de dieren”, besluit Bolto. „Niet door op ze te jagen, maar door naar ze te kijken. Daarin zijn we toch een stuk vooruit gekomen als mensheid.”

Na Kangaroo Island bijkomen in Adelaide

VoedselmartkKangaroo Island Adelaide Australie

Een reis naar Australië beginnen de meeste mensen in Sydney of Melbourne. Maar dit gigantische land heeft nog veel meer leuke steden. Zoals Adelaide, in de deelstaat South Australia

Adelaide is de beste plek om Australie voor de eerste keer te proeven.

In het hart van het centrum van Adelaide ligt namelijk de Central Market. Op een oppervlakte van een paar voetbalvelden ligt hier een voedselmark waarbij die in Nederland in het niet vallen.

Central Market werd in 1869 gesticht door een paar boeren die hoopten wat groente en fruit te verkopen. Dat ze een gat in de markt hadden gevonden, bleek wel toen ze binnen een paar uur compleet uitverkocht waren.

Inmiddels is Central Market de grootste voedselmarkt van het zuidelijke halfrond.

„Andere steden hebben in hun centrum een of ander monument of gebouw”, vertelt Mark Gleeson. „Maar Adelaide heeft een markt.”

Eten is dan ook de ziel van Adelaide, vindt Gleeson. Hij geeft rondleidingen tussen de stalletjes. Als de ex-topchef tenminste niet thuis staat te koken.

Australië werd vroeger niet echt geassocieerd met lekker eten, geeft Gleeson toe.

„Barbecuen en bier, daar kenden mensen Australiërs van.”

Maar migranten uit alle delen van de wereld brachten daar verandering in.

Australië is een echt immigratieland en in Adelaide vind je veel Zuid- en Oost-Europeanen en Aziaten. Op de markt vinden al die culturen elkaar in hun gezamenlijke passie: eten. Je vindt er een Poolse slager naast een Italiaanse delicatessenzaak, en een Mongoolse koekjesbakker (ja, dat bestaat) tegenover een Japanse sushimaker.

De lokatie van Adelaide leent zich dan ook perfect voor een gourmet lifestyle. „Het meest wat je hier op de markt vindt, komt hier een uurtje rijden vandaan”, glimlacht Gleeson. „Verser kan niet.”

Even naar naar het westen en je bent bij de glasheldere, gifvrije zee, waar alles nog in overvloed rondzwemt.

Rij naar het oosten en je bent in Adelaide Hills, het grootste wijngebied van het land.

Hier zitten behalve grote merken als Jacob’s Creek ook kleinere wijnboeren waar je wijn kan proeven. Niet te versmaden met een vers kaasje erbij, uiteraard nog geen uur oud.

Zelf naar Kangaroo Island

  • Op Kangaroo Island zijn twee spectaculaire lodges. Het Southern Ocean Lodge ligt aan de zuidkust bovenop een klif. Je moet er wel je portemonnee voor trekken (neem een voorproefje op www.southernoceanlodge.com.au), maar daar krijg je wel een schitterend uitzicht over de oceaan voor terug.
  • Op de noordkant van het eiland ligt Kangaroo Beach Lodges (www.kangaroobeachlodges.com.au). Deze super exclusieve lodge ligt verscholen in een privébaai, waar regelmatig walvissen en dolfijnen een kijkje komen nemen.
  • Alle informatie over het gebied is terug te vinden op de website van Tourism Australia: www.australia.com

Vind je reis of vakantie naar Kangaroo Island

26-daagse privé rondreis Ontdek Down Under Australië vanaf € 5148 met FOX, verre reizen van ANWB.

Great Ocean Road & Kangaroo Island vanaf € 1350 met Tenzing Travel Down Under
8 daagse Privéreis Roadtrip Australië – South Australia vanaf € 600 met SNP Natuurreizen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in