Jamaica is ondanks dat het midden in het Caribische gebied ligt, een beetje een buitenbeentje. Waar je overal in de Cariben een vleugje koloniaal Spanje terugvindt, heeft Jamaica een unieke mix van Groot-Brittannië en Afrika. Hier 11 handige Jamaica vakantie tips.

Bus Jamaica vakantie tips

Een vakantie is op Jamaica vakantie hier veel meer dan alleen zon, zee en strand.

Ya man! Dat Jamaica anders is, hoor je aan elke Jamaicaan: zowat elke zin wordt afgesloten met een ‘Ya man’ of een ‘Ayrie’. Het betekent allebei zoiets als ‘oké, geen probleem’.

Maar het is typerend voor de onmiskenbaar Afrikaanse sfeer in Jamaica.

Als je hier rondloopt, waan je je eerder in Afrika dan op een zonnig Caribisch eiland. De reden daarvoor ligt ver terug in de geschiedenis.

De hoofdstad Kingston was het knooppunt van de Britse slavenhandel. Slaven die het zware werk op de suikerrietvelden ontvluchtten en het ondoordringbare binnenland introkken, behielden hun Afrikaanse tradities.

Toen de slavernij eenmaal was afgeschaft, werd het heimwee naar Afrika er niet minder op. Het Caribische eilandje werd de bakermat voor allerlei terug-naar-Afrikabewegingen, zoals de Rastafari’s en later de reggaemuziek.

Maar behalve de bevolking heeft Jamaica nog meer te bieden.

1Koffie uit de bergen | Jamaica vakantie tips

Jamaican Blue Mountain Coffee Jamaica vakantie tips

Zoals de beste koffiebonen ter wereld, de Jamaican Blue Mountain Coffee, die wordt verbouwd in de gelijknamige bergen in het groene hart van Jamaica.

De bergen zijn genoemd naar de blauwe waas die rond de toppen hangt. Een wandelpad kronkelt steil naar de top, 2256 meter hoog, tussen de varens en tropische begroeiing. Vertrek vroeg in de ochtend en je krijgt een van de beste zonsopgangen ooit te zien.

Ook de koffiebonen vormen een hoogtepunt: die zijn de duurste ter wereld, omdat ze maar op een hele kleine oppervlakte mogen worden verbouwd. In koffiedorpje in Mavis Bank kan je bij de Mavis Bank Coffee Factory een kopje proberen, die de ‘chief cupper’ persoonlijk voor je brouwt.

2Ocho Ríos en Montego Bay | Jamaica vakantie tips

Man te paard in Ocho Rios Jamaica vakantie tips

Het noorden van Jamaica, tussen Ocho Ríos en Montego Bay, is het hart van het massatoerisme.

Sommige stukken lijken wel één groot pretpark van resorts en golfterreinen. Dat is niet geheel onterecht, want de lange zandstranden met palmbomen zijn een plaatje om te zien.

Toch zijn ook hier nog rustige stukken met kleine hotels (zoals rond Treasure Beach) en attracties die je niet zo gauw ergens anders in de Cariben kan doen. Zoals paardrijden in zee. In het ondiepe water zijn jij en je paard bijna gewichtsloos!

3Bob Marley | Jamaica vakantie tips

Huis van Bob Marley Jamaica vakantie tips

Wie Jamaica zegt, zegt Bob Marley.

De godfather van reggae werd geboren en getogen in het dorpje Nine Miles, in het binnenland van Jamaica. Zelfs nadat hij beroemd werd, bleef hij trouw aan zijn nederige afkomst.

Het eenvoudige huis is na zijn dood in oorspronkelijke staat gehouden.

4White River raften | Jamaica vakantie tips

raften op wilde rivier Jamaica vakantie tips

In de buurt van Ocho Rios kun je bijvoorbeeld White River Rafting proberen.

Dat is niet zoals de naam doet vermoeden wildwaterraften met rubberboten en zwemvesten, maar een heel kalme vlottentocht over de White River met om je heen enkel romantische natuur.

Ook heel sereen zijn de koraalriffen bij Ocho Rios, die bekendstaan als een van de beste ter wereld.

5Slapen als James Bond | Jamaica vakantie tips

slapen als James Bond Jamaica vakantie tips

Het gebied ten oosten van Ocho Rios kon ook de bedenker van James Bond wel bekoren.

Aan het eind van de jaren ’50 kocht de Britse schrijver Ian Fleming een landgoed waar hij zich kon concentreren op het schrijven van zijn verhalen.

Het landgoed in Oracabessa Bay is nu boetiekhotel Goldeneye.

Een cottage kost er algauw 500 euro per nacht, maar wil je in de exclusieve Ian Flemingvilla logeren, dan ben je het tienvoudige kwijt.

6Authentiek Port Antonio | Jamaica vakantie tips

authentiek Port Antonio Jamaica vakantie tips

De stadjes Ocho Rios en Montego Bay richten zich met hun taxfree shopping helemaal op toerisme.

Nog wel redelijk authentiek is Port Antonio, ingeklemd tussen een kalme baai en de vallei van de Rio Grande.

Hier kan je op de lokale markt neuzen, samen met de lokale loslopende geiten en honden.

7Titchfield Peninsula | Jamaica vakantie tips

Op het Titchfield Peninsula kan je tussen de vervallen huizen nog een glimp van het koloniale verleden opvangen. Het stadje was ooit een belangrijke bananenhaven, en begin vorige eeuw de place to be op Jamaica.

Dat begon nadat superfilmster Errol Flynn er neerstreek in de jaren dertig, met in zijn kielzog allerlei andere Hollywoodcelebs.

Toen de toeristen naar het westen van het eiland verhuisden, keerde Port Antonio terug naar waar het goed in was: bananen.

8Kerkdienst in Negril

kerkdienst in Negril Jamaica vakantie tips

Het dorpje Negril heeft het massatoerisme nog redelijk kunnen weerstaan.

Het ligt helemaal aan het westelijke puntje van Jamaica. Het land grenst hier dramatisch aan de zee, met kliffen en mooie stranden. Hoogtepunt van Negril zijn de Jamaicanen zelf.

Echt een belevenis is het meemaken van een kerkdienst op zondag. Bij een kerkdienst in Jamaica gaat het niet om stilzitten en luisteren naar lange preken.

De kerkgangers gaan -letterlijk- op hun zondags gekleed om urenlang te zingen en te dansen. Praise the Lord!

97-Mile Beach | Jamaica vakantie tips

7 mile stand Jamaica vakantie tips

Hoewel het helemaal in het westen gelegen Negril minder toeristisch is, is het zogenaamde Seven Mile Beach in rap tempo bezig toeristen aan te trekken.

De hotels aan dit schitterende strand staan pal aan zee, zodat je meteen vanuit je kamer het zand op stapt.

De plek om de nacht in te luiden is West End Road, waar de golven op de kliffen beuken. Helemaal aan het einde van de weg ligt Rick’s Café, waar waaghalzen van de metershoge kliffen duiken. Omdat dit ook het meest westelijke puntje van het eiland is, zijn de zonsondergangen subliem.

10Black River | Jamaica vakantie tips

alligator aaien Jamaica vakantie tips

Wat verder aan de zuidkust liggen de wetlands van Black River.

Tijdens een wildlife tour vaar je de rivier op. De mangrove bossen zitten hier vol met wildlife, zoals vogels en alligators. Op het heetst van de dag zijn de alligators zo loom, dat je ze zonder gevaar kunt aanraken.

11YS Falls | Jamaica vakantie tips

YS Falls Jamaica vakantie tips

Je kunt daarna een verkoelende duik nemen in de mooiste watervallen van Jamaica, de YS Falls.

Zeven stromen monden uit in grote, natuurlijke poelen waar je heerlijk kunt zwemmen. Het water is kouder dan je denkt!

De watervallen liggen in een tropische tuin op het terrein van een oude suikerrietplantage. Tegenwoordig is het een werkende boerderij, waar mooie paarden worden gefokt.

Jamaica vakantie tips

Hoe reis je naar Jamaica?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in