In het noordwesten van Schotland ligt het Isle of Skye, een dramatisch mooi eiland gevormd door vuur en ijs.

Isle of Skye is een van de mooiste eilanden van Schotland. Het is zo’n bestemming die helemaal perfect is als je een week wil uitwaaien en de wind langs je hoofd wilt voelen.

Het eiland is ongeveer zo groot als de provincie Zeeland en ligt pal aan de Atlantische Oceaan. Wind gegarandeerd. Daarnaast heeft Skye prachtige stranden, bergen en wildlife.

Isle of Skye bezienswaardigheden

1De laatste draaipont ter wereld

Isle of Skye Glenelg Kylerhea ferry

Skye is met het vasteland verbonden met een brug. Je kunt er dus direct naartoe rijden. Maar een veel leukere manier om er te komen is via een piepklein veer. Tussen Glenelg en Kylerhea vaart de laatste draaipont ter wereld. In dit chaotische tijdperk herinnert dit pontje ons aan een tijd waarin de dingen langzamer gingen en mensen nog de tijd moesten nemen om ergens te komen.

Op de draaipont passen welgeteld zes auto’s. Het laden en lossen is echt passen en meten. Het autodek moet eerst schuin gedraaid worden, zodat het dek naar de kade wijst. De auto’s moeten volgens een strikte volgorde oprijden. Anders kiept het pontje om!

Eerst moet auto nummer 1 tot halverwege het dek rijden. Dan mag auto nummer 2 ernaast. Dan moet auto nummer 3 achter nummer 1 oprijden. Nummer 4 moet op dat moment even op de laadklep blijven staan.

Zo blijft het evenwicht bewaard terwijl nummer 1, 2 en 3 naar voren rijden. Pas dan mogen 4, 5 en 6 erop. De hele manoeuvre gaat gepaard met veel gekraak en gepiep. Dan duwen de veermannen en -vrouwen het hele autodek recht en kan de overtocht beginnen.

Vijf minuten verder aan de overkant mag je in omgekeerde volgorde aan land. Meteen krijg je een steile haarspeldbocht omhoog voor de kiezen.

Skye Ferry crossing

2Wegen van Isle of Skye

rijden op Skye

De wegen van Skye maken deel uit van het karakter van dit afgelegen deel van Schotland. Rijden op Skye vereist concentratie en aandacht. De meeste wegen hebben namelijk maar één rijbaan en zijn erg bochtig.

De wegen slingeren alle kanten op. Om de zoveel meter staat een ‘passing place’, waar je een tegenligger kunt laten passeren. Denk vooruit, let op en probeer niet te worden afgeleid door het prachtige landschap. Dat kan lastig zijn als je bijrijder steeds oeh en ah roept.

Skye is namelijk vreselijk mooi, met overal vergezichten over grijze bergen en diepe groene dalen. Als je een voertuig ziet naderen, dan moet je een passing place aan je linkerkant in rijden. Of je wacht tegenover een passing place aan je rechterkant, zodat de andere bestuurder daar langs je heen kan rijden.

Klimmend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer. Ga zonodig in zijn achteruit naar een passing place om een ander voertuig te laten passeren. Houd ook vooral de schapen in de gaten, want die lopen in Schotland overal vrij rond. De weides zijn niet omheind. Ga er vooral niet vanuit dat schapen slim zijn en uitwijken voor auto’s.

Vergeet niet om je spiegels te controleren op voertuigen achter je en wees voorbereid om te stoppen op een passing place om ze door te laten. Niet iedereen is op vakantie.

Rijtips van Isle of Skye

3De Cuillin

Cuillins

Erg veel wegen zijn er niet op Skye. Nog steeds zijn sommige plekken enkel met de boot bereikbaar. Zoals de Cuillin, een hoge bergketen. De Cuillin zijn de meest dramatische bergketen van Groot-Brittannië. Het unieke landschap is gevormd door vulkanen en gletsjers.

Om er te komen moet je eerst de eenbaansweg naar Elgol nemen, een dorpje in het zuiden van Skye. Daar loopt de weg dood. In de haven van Elgol ligt de Bella Jane, een boot met plek voor 20 passagiers.

“Dit panorama vanaf zee op de bergketen vind ik de mooiste ter wereld”, vindt schipper Harry. Uit de grijze golven rijzen steile bergen op, hun toppen in de wolken. Met een straffe wind in de rug zetten we koers naar de Cuillin. Onderweg vertelt de schipper over plekken aan de kust.

“Daar ligt Soay”, wijst Harry naar een eiland. “Soay betekent ‘schaap’ in het noors. De vikingen zetten er schapen uit. Als ze dan een paar jaar later weer langs zeilden, hadden ze te eten. Een soort viking take-away.”

Op glad gesleten rotseilandjes in de luwte van de wind liggen zeerobben te doezelen. Ze hebben allemaal een andere kleur: sommige zijn grijs, andere bruin of zwart. Ze zijn moe van de jacht op zee. Ze rekken zich uitgebreid uit, de staarten omhoog. Terwijl de Bella Jane voorbij vaart, kijken ze ons na. Dan geeuwen ze even en vallen hun ogen weer dicht.

The Cuillin

4Loch Coruisk

Loch Coruisk bezoeken

Na drie kwartier legt de Bella Jane aan bij Loch Coruisk, een meer in het hart van de Cuillin. “We komen jullie om 14.45 weer ophalen. Dus over anderhalf uur”, knoopt Harry de passagiers in de oren. Hij gaat alle namen na op de passagierslijst. De Bella Jane wil hier niemand per ongeluk achterlaten.

Dan vaart het bootje weer terug naar Elgol. Terwijl het gepruttel van de motor wegsterft, daalt er een diepe stilte over het landschap. Loch Coruisk lijkt wel aan het eind van de wereld te liggen. De toppen van de loodrechte bergen zijn gehuld in mist. Er is geen boom, geen beschutting. Een paar zeerobben kijkt ons vragend aan. Hoog in de lucht vliegt een enorme roofvogel, een zeearend die zijn territorium inspecteert.

De pieken van de Cuillin trekken al meer dan 200 jaar toeristen en klimmers van over de hele wereld aan. De ruige rotsen bieden namelijk goede houvast voor bergbeklimmers. De eerste bezoekers in de Cuillin waren geologen. Veel belangrijke theorieën in de geologie zijn in deze bergen ontwikkeld en getest. De Cuillin zijn miljoenen jaren oude, uitgestorven vulkanen.

Dit maakt Skye een van de beste plaatsen ter wereld om te bestuderen hoe vulkanen zich vormen. De bergen die je nu ziet, lagen miljoenen jaren geleden ingegraven onder kilometers lava. In de miljoenen daarna werden de bergen van onderaf naar het aardoppervlak opgeduwd. Daar werden ze vormgegeven door weer en wind.

En vooral door gletsjers. De groeiende en smeltende gletsjers vormden scherpe bergruggen en U-vormige valleien. Gletsjers lieten ook ander bewijs achter. Door ijs gedragen keien bleven ver van hun oorsprong zitten. Stromend ijs schuurde de rotsen glad. Hobbelige landschappen laten zien waar gletsjers puin achterlieten terwijl ze smolten.

De hoogste toppen van de Cuillin staken boven de gletsjers uit, en ontsnapten dus aan het schuren. Maar ze werden nog steeds gevormd door ijs. Hun grillige vormen komt door het voortdurende vriezen en dooien, dat alles verbrijzelde. De enige manier om warm te blijven is hier flink bewegen. Gelukkig legt schipper Harry stipt op tijd om 14:45 aan.

“Alsjeblieft”, zegt hij terwijl hij ons warme chocolademelk in onze handen drukt. “Hier zullen jullie wel aan toe zijn.” Tegen de wind en de golven in beukt de dappere Bella Jane zich een weg terug naar Elgol.

5Wandelen op Isle of Skye

Isle of Skye wandelen

Op het Isle of Skye loopt een aantal wandelpaden in verschillende gradaties. De beklimming van de Cuillin Ridge wordt door veel wandelaars beschouwd als een van de mooiste in Groot-Brittannië. Maar de tocht is niet zonder gevaar.

“De Cuillin Ridge is de moeilijkste en gevaarlijkste echte bergketen in Groot-Brittannië”, aldus Gerry Akroyd van het Skye Mountain Rescue Team. “Al zijn ze niet zo hoog, ze staan op gelijke voet met de Alpen.”

Het weer op de Cuillin is wispelturig en verder dan 12 uur vooruit kijken is onmogelijk. De weersvoorspellingen zitten er ook soms helemaal naast. “Je moet hier je beperkingen kennen. Realiseer je dat je begint op zeeniveau en dat alles steil is. Dat is waarom het zo dichtbij lijkt.

Vanaf 150 meter loop je op rots, steenslag en puin.” De Cuillin zijn uniek omdat je er ‘gabbro’ vindt, de hardste rots die bekend is. De bergen bestaan vooral uit basalt. Deze keiharde steensoort wordt als het vochtig is (zelfs met dauw) erg glad. Het terrein in elk keteldal verandert snel en als je niet vertrouwd bent met types en soorten rotsen en stenen, zul je dat snel zijn als je er eenmaal rondloopt.

Zodra je van de normale routes afwijkt kom je namelijk tussen breekbare rotsen terecht, die niet altijd te vertrouwen zijn. Die zorgen voor veel ongelukken. “Je moet bereid zijn om terug te keren in mist, die altijd opkomt op een moment wanneer je niet helemaal verdwaald bent, maar dat wel zou kunnen zijn. Let op waar je vandaan komt.”

Passende kleding en schoeisel zijn essentieel. Draag vooral goede bergschoenen. Je hebt maar één paar voeten! Eén scherpe kei en je sportschoenen liggen aan flarden. Om maar niet te spreken over verstuikte enkels, gebroken tenen en voetbotjes.

Neem voldoende eten en drinken mee. Twee liter op een warme dag is een redelijke hoeveelheid. Neem een goede kaart mee en weet hoe je die moet gebruiken. Het kan bij slecht weer erg verwarrend zijn voor mensen die hier voor het eerst zijn. Ook een kompas is handig, hoewel erop moet worden gewezen dat de Cuillin en zelfs sommige van de keteldalen magnetische eigenschappen hebben die een kompas op hol doen slaan.

Laat iemand weten waar je heen gaat. Noteer de namen van de keteldalen, pieken, enz. die je van plan bent aan te pakken. Als hulpverleners alle 24 keteldalen bezoeken kan het wel even duren voordat je gered wordt. Ja, een naald in een hooiberg – het gebeurt nog steeds.

Kom niet naar de Cuillin Ridge zonder eerst ergens anders in Schotland te hebben geoefend. Met bergen moet je je nooit haasten, want morgen zijn ze er ook nog.

Weer op Isle of Skye

6Wildlife op Isle of Skye

Wildlife op Skye

Het luchtruim boven Skye is het terrein van de zeearend, de grootste roofvogel van het Verenigd Koninkrijk. Je kunt ze met een beetje geluk spotten boven de rotsige kusten.

Gegarandeerd zie je ze op de Sea Eagle Exhibition in het Aros Center. Van maart tot oktober zendt hier de nestcamera live uit, waar je alle overwinningen en ontberingen kan zien van een zeearenden familie. Gedurende 12 weken veranderen de kuikens van kleine pluizige ballen in volledig gevederde kleintjes, die even groot zijn als hun moeder en vader.

Je kunt ook meer te weten komen over de andere prachtige wilde dieren die rond dit adembenemende eiland leven en tips krijgen over hoe en waar je zeearenden in het echt kunt spotten.

Midden in de Cuillins ligt een speciaal beschermingsgebied. Het is een van de beste plekken in Groot-Brittannië om een steenarend te spotten. Deze majestueuze vogels leven hier het jaar rond, dus je kunt ze altijd zien overvliegen.

De Cuillins zijn van groot belang voor belang voor natuur en wilde dieren. Tussen deze rotsachtige bergen leven acht paar steenarenden, een van de hoogste dichtheden in het land. Geen wildlife, maar toch ook schitterend zijn de Schotse hooglanders die op het eiland grazen.

De hooglanders lijken hier helemaal op hun plek met hun enorme hoorns en ruwe, dikke vacht die bestand is tegen de elementen. Je moet nog best geluk hebben om ze te zien. Er zijn geen hekken en de enorme runderen hebben zo hun eigen idee over waar het gras het groenst is. Ze hebben de neiging om de luwte van de heuvels op te zoeken.

Alles over de vogels op Skye

7Staffin, de ‘Dinosaur Capital of Scotland’

Staffin dinosaur museum

In het noordoosten van Skye ligt Staffin, de ‘Dinosaur Capital of Scotland’. In het Fossielen Museum van Staffin kun je de fossielen zien van deze ‘dinosauriër hoofdstad’.

Stel je er niet teveel van voor; het klinkt groter dan het is. Het museum huist in een oude stenen schuur en de fossielen worden bewaakt door een breiend oud vrouwtje achter een straalkacheltje. Tussen de fossielen zijn ook aangespoelde strandvondsten uitgestald. Het museum is heerlijk 1.0.

Is Dinosaurier Hoofdstad van Schotland niet wat overdreven? “Nou”, vertelt de gepensioneerde suppoost van het mini-museum, “dit is de enige plek in heel Schotland waar er überhaupt fossielen te vinden zijn. Dus we vonden dat we die claim wel konden maken.”

Hoewel er in Engeland en de rest van de wereld al honderden jaren dinosauriërs worden opgegraven, werd er in Schotland pas in de jaren 80 iets ontdekt. Bij Staffin werd toen de pootafdruk gevonden van een kleine dinosaurus. Al snel volgden er meer ontdekkingen.

“Als je de tijd hebt, kun je naar het strand lopen. Daar ligt een pootafdruk van een veel grotere dino”, vertelt de vrouw. Op het strand lopen ook andere toeristen te speuren. Een bordje wijst globaal de richting aan waar we moeten zoeken. Al snel werkt iedereen samen.

Is dit een pootafdruk? Nee, het moet de vorm van drie tenen hebben. Als jullie daar zoeken, zoeken wij hier. Na een half uurtje vruchteloos speurwerk bekijken we het bordje nog eens. ‘De sporen zijn alleen te zien met laag water.’ Een Belgische toerist bekijkt met een app zijn waterstanden. “Oh. Het is vloed. De sporen liggen dus onder water.” Zo af en toe is moderne techniek ook op Skye wel handig.

Dino Museum op Staffin

8Quiraing

Quiraing wandeling

Even verderop in het noorden van Skye ligt de Quiraing, een loeisteile bergkam op het Trotternish Schiereiland. De prachtige klif is de langste in Groot-Brittannië. En misschien ook wel de mooiste. De Quiraing heeft rotspartijen met klinkende namen als The Needle en The Prison.

De hoogste piek is de 800 meter hoge Starr. Deze rots bestaat uit tientallen lagen lava en betekent ‘groot’ in het Noors. Het landschap is een mix van geologische tijdperken. De toplagen komen uit het Tertiair (55 miljoen jaar geleden) en worden constant gevormd door weer en wind. Eronder liggen rotsen uit het Jura. De laatste ijstijd drukte de bergkam plat en vormde meren en hoogvlaktes.

Verborgen tussen de kliffen ligt een hoogvlakte waar de eilandbewoners vroeger hun vee verborgen voor plunderende vikingen. Het kost in dit landschap geen enkele moeite om je dat voor te stellen. Er zouden zo brullende noormannen achter de rotsen vandaan kunnen springen.

Wandelen op de Quiraing

9Coral Beach: kust en strandjutten

Coral Beach strand

Met zoveel kust en strand heb je ruime keuze voor strandwandelingen. Op Skye zelf vinden de inwoners Coral Beach het mooiste. Het exotisch klinkende strand ligt even ten noorden van Dunvegan.

Coral Beach ligt niet direct aan een weg, dus moet je een paar kilometer wandelen. Dat heeft als voordeel dat het er rustig is. Coral Beach heeft mooi geel zand. Voor de kust liggen eilandjes waar je zeerobben kun spotten. Er staat vaak een aardige wind dus het is een mooie plek om je hoofd uit te blazen.

Het is misschien wel de beste plek ter wereld om je hond uit te laten. Groot-Brittannie is een echt hondenland. Skye heeft veel strand en voldoende hondenweer, dus er lopen Britse soorten als terriers en collies rond. Die zijn bijna zonder uitzondering uitstekend opgevoed. Ze blaffen niet zomaar naar elkaar en blijven op commando braaf zitten.

Wel even iets anders dan de vrijzinnig opgevoede Hollandse hond. Een mooie strandwandeling sluit je natuurlijk af met een high tea. Terug in het dorpje Dunvegan ligt een piepklein eettentje, waar ze eigenhandig de lekkerste taarten bakken: worteltaart, cheesecake, bosbessentaart, pecan pie…

Claigan Coral Beach

10Neist point: het eind van de wereld

Neist Point coll Isle of Skye

Op het meest westelijke punt van Skye ligt het rotsige schiereilandje Neist Point. Het is de meest ruige plek van het toch al ruige Skye. Steile kliffen duiken recht de zee in duiken en zeevogels worden meegevoerd op de zeewind. In de verte kun je de Hebriden zien liggen, de meest westelijke eilanden van Schotland.

Een vuurtoren zorgt ervoor dat schepen niet verdwaald raken in de mist en regen. Als het hier regent, ben je op binnen een paar seconden doornat, regenjas of niet. De regen komt hier namelijk verticaal het land binnen, als een muur van water. Alsof je in een wasmachine zit!

Wandeling op Nest Point

Overnachten op Skye

Skye leent zich goed voor kamperen. Al die natuur komt het best tot zijn recht met een tent! Wel moet je op Skye voorbereid zijn op regen. De meeste regen bestaat gelukkig uit buien die even snel weer verdwijnen als ze gekomen zijn. Doe zoals de Britten en trek je er niets van aan: als je in dit land met regen rekening gaat houden, kun je namelijk niets meer.

Ook met kamperen zijn Britten standvastiger dan wij Nederlanders: zelfs bij stormen en plensbuien blijven ze stoïcijns in hun tent kamperen. Respect. Er zijn op Skye een paar mooie natuurcampings met ruime opzet. Ze liggen vaak aan de kust. Vanuit je tentje kan je zo het strand oplopen om bij laag water schelpen te zoeken.

De allermooiste camping is die in Glenbrittle, pal aan zee in een mooi dal. Een plaats voor een campertje of een tent per nacht voor twee personen ligt tussen de 20 en 25 pond. Als je helemaal goedkoop wilt gaan: in Schotland is wildkamperen een wettelijk recht. De Land Reform (Scotland) Act 2003 geeft het recht om te kamperen waar je wilt op openbaar terrein. Het recht geldt alleen voor trekkers met tentjes, niet voor campers en caravans. Alle details over kampeerrechten zijn beschikbaar op Outdoor Access Scotland.

Zorg ervoor dat je extra voorbereid bent als het gaat om kamperen in het wild. Wildkamperen betekent dat je geen toegang hebt tot reguliere kampeerfaciliteiten, dus je moet slim inpakken. Je hebt een fatsoenlijke tent, een goede slaapzak, een EHBO-doos, voldoende kleding, een kaart, een kompas en een mobiele telefoon nodig (volledig opgeladen).

Je moet voorzichtig zijn bij het aansteken van een vuur en als je wilde kampeertocht voorbij is, moet je alles opruimen en meenemen. Laat je plek achter zoals je hem hebt gevonden. Wees verstandig, respecteer je omgeving en wildkamperen kan een geweldige ervaring zijn.

Isle of Skye met de camper

Isle of Skye camper

Een leuk alternatief voor een tent is een camper. De grote luchthavens Edinburgh en Glascow hebben een aantal camperverhuurders. Met je camper rijd je binnen een uur of twee naar Skye.

Bij Edinburgh zit bijvoorbeeld Spaceships, dat simpele campertjes verhuurt voor een aangenaam prijsje. De meest eenvoudige camper is een Volkswagen Caddy bestelauto. Die biedt ruimte aan twee personen. Je krijgt er een kampeertafel en -stoelen bij, een koelbox, keukengerei en beddengoed.

Isle of Skye cottages en B&B

Nog comfortabeler is overnachten in cottage of een B&B. Het Isle of Skye heeft daar meer dan genoeg van, maar toch is het aan te raden je verblijf van te voren te regelen. Veel B&B’s zitten namelijk vaak stampvol, zelfs in het laagseizoen. Misschien dat het iets met het weer te maken heeft?

Je hebt B&B’s in allerlei soorten, van simpele kamers tot luxueuze cottages waar je bij een loeiend haardvuur kan fantaseren over je eigen kasteel en clan.

Isle of Skye eten en drinken

Bovendien kun je er erg lekker eten op Isle of Skye. Van hagis, Irn-Bru, Shortbread, Blodpudding, Kipper tot Fish and chips

Isle of Skye whisky

Talisker is een Schotse single malt island whisky, afkomstig van het eiland Skye. Het wordt geproduceerd door de gelijknamige distilleerderij in Carbost. Deze distilleerderij behoort tot United Distillers & Vintners, dat eigendom is van het Diageo concern.

Hoe reis je naar Isle of Skye?

Boek een weekend Isle of Skye of Isle of Skye vakantie. Nu de pond laag staat, is het ook nog eens betaalbaar. Informatie over Isle of Skye

Vliegen naar Isle of Skye

Skye kun je makkelijk bereiken via Glasgow of Edinburgh, waar verschillende airlines op vliegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in