Een leuke afsluiter van een bedoeïenen avontuur in Wadi Rum is een duik in de Dode Zee van Jordanië. Hoewel, duiken…dat lukt niet. Zwemmen eigenlijk ook niet en zelfs spetteren is een slecht idee.
Dobberen en kuren. Dat zijn de twee hoofdactiviteiten aan de Dode Zee, de unieke binnenzee die precies tussen Israël en Jordanië in ligt.
De zee is om meerdere eigenschappen uniek.
De zee is, met 400 meter onder de zeespiegel, het laagste punt ter wereld. Het water is zo zout dat je kunt blijven drijven. Iets wat je in geen enkele andere zee kunt nadoen. Hoe doe je dat: zwemmen in de dode zee?
Water van de Dode Zee
Het strand aan de Jordaanse kant ziet er vanaf een afstandje uit zoals ieder strand: parasols, strandbedden met kleine tafels ertussen, waarop een drankje wacht, flessen zonnebrandcrème, handdoeken en mensen in zwemoutfit.
Pas als je dichterbij loopt, ontdek je de verschillen met een dagje aan het strand in een willekeurig land aan de Middellandse Zee.
Het eerste verschil is het water van de zee. Het water van de Dode Zee bestaat namelijk uit ongeveer dertig procent zout.
Ter vergelijking: de Middellandse Zee heeft drie procent zout. Het tweede, niet te onderschatten verschil, is de reactie van de mensen daarop.
Zelden zie je mensen zo enthousiast reageren op zeewater. Terwijl de ene gilletjes slaakt, bromt de ander dat het geweldig is en zucht een derde eens diep.
Zwemmen lukt niet in Dode Zee
Het is dan ook een intense ervaring, waar je je wel even op moet voorbereiden.
Want door het hoge zoutgehalte blijf je drijven, of je wilt of niet.
Zwemmen lukt amper, want telkens worden je benen automatisch door een onzichtbare kracht naar boven geduwd.
Alsof ze van kurk zijn. Alles wat je ooit tijdens de zwemlessen geleerd hebt, kan je direct overboord gooien. En elk wondje dat je op je huid hebt, voel je tienvoudig: zelfs scheren kan je beter even laten.
Het water van de Dode Zee heeft niets te maken met het zeewater zoals wij dat kennen. Het voelt aan als een geleiachtige, vettige substantie. En als je uit de zee stapt, voelt het alsof je zojuist uit een grote pot olijfolie gestapt bent.
De bedoeling is om een paar keer in en uit zee te stappen en jezelf telkens te laten opdrogen. Volgens veel mensen heeft het zout dat achterblijft een heilzame werking op je huid, je zenuwstelsel en je bloedsomloop.
12 van de in totaal 2 mineralen in de Dode Zee komen nergens anders ter wereld en in geen enkele andere zee voor.
Modder Dode Zee
Na de laatste opdroogfase smeer je Dode Zee-modder over je hele lichaam.
Ook die laat je opdrogen in de zon. De modder zou stress verminderen en het verouderingsproces van je huid vertragen. Als afsluiting spoel je je helemaal af met zoet water.
Het hele proces neemt in totaal zo’n uur in beslag, maar daar krijg je een babyzachte huid voor terug.
Ieder jaar komen duizenden mensen op het heilzame water van de zee af. Ze laten zich bijvoorbeeld in warme Dode Zee-modder inpakken, ook ter bevordering van de bloedsomloop.
De modder wordt twee minuten op halve kracht opgewarmd in de magnetron en daarna op je gestoomde huid gesmeerd. Daarna word je zorgvuldig in plastic verpakt. Zo blijf je een halfuurtje liggen, in een verduisterde kamer met rustgevende muziek, als een pasgeboren baby die op een gedegen Russische manier is ingepakt, tot aan je armen aan toe.
Dat verplichte halfuurtje vermindert de stress. Klopt… behalve als je een acute aanval van jeuk op je gezicht krijgt. Probeer dan maar eens te krabben. Stress verzekerd.
Wil jij ook in de dode zee zwemmen?
- Vind hier hotels bij de Dode Zee in Jordanië
- Vliegtickets-deals naar Jordanië
- Fly & Drive naar Jordanië
Meer lezen over Jordanië
Slapen bij bedoeïnen in Wadi Rum