In Peru krijg je een natuurlijke high van de hoogte en de mystiek. Reizen van de stad Arequipa naar de Colca Canyon is een spirituele ervaring.

Van Arequipa naar Colca Canyon

Peruaanse vergezicht

Als je van de stad Arequipa naar een hoogte van 5000 meter rijdt, gebeuren er vreemde dingen.

Sommige reizigers worden misselijk en krijgen spontaan neusbloedingen. Veruit de meesten worden knetterstoned en lopen verdwaasd rond op de bergtop.

In de verte rookt de Misti, een actieve vulkaan op 5822 meter hoogte, ernaast staat zijn stille broertje Libinas, op 5672 meter.

De Peruaanse hoogvlakten zien er vreemd uit, van de rare groene steenplanten tot de honderden vicuña’s, een soort lama’s met lange nekken en bambi-ogen. Hun zachte vachtje is zeer waardevol en wordt gebruikt voor kasjmierachtige sjaals.

Op de top verkopen Indiaanse vrouwen handgewoven kleden en mutsjes, die door de bonte kleuren naar je toe lijken te springen.

Vanaf een rots staart een viscacha je aan: een langstaartig konijn met schutkleuren, zodat je twintig keer moet kijken om hem te zien. Het is er koud, de wind ruist.

Iemand lacht. De Indianen lachen mee en even later heeft iedereen een onbedaarlijke lachkick.

Veel kun je niet doen aan je high, behalve op groene cocasnoepjes zuigen of thee van cocabladeren drinken. Wat ook helpt: veel bananen eten. De indianen verkopen ze met trossen tegelijk.

Afdalen naar Colca Canyon

Meisje met snor staat in de Colca Canyon

Na zulke extreme hoogten is het goed om weer af te dalen, naar de Colca Canyon.

De Spaanse veroveraars, op zoek naar goud, moeten het gevoel hebben gehad dat ze hier in het paradijs terecht kwamen. De vele landbouwterrassen die de Inca’s in de Colca Canyon aanlegden, geven het landschap een wonderlijk aangezicht.

Langs de weg staat een meisje met een snorretje.

Ze draagt een wit hoedje, een teken dat ze uit de hooglanden komt. Een lama staat naast haar en maalt zijn ochtendgras. In een struik komen de felroze fuchsia’s, de nationale bloem van Peru, bijna op je af. Alle kleuren doen op deze hoogte pijn aan de ogen.

Dit is geen reis, maar een spirituele ervaring.

En juist een kerk induiken, levert weer een vervreemdende ervaring op.

Zo heeft het godshuis in het dorpje Maca bijvoorbeeld geen heiligen-beelden. In plaats daarvan leggen de geestelijken Barbie poppen neer, die Jezus en zijn discipelen moeten voorstellen.

Elke week neemt een van de lokale families de poppen mee naar huis, om ze met verse bloemen te versieren en volgens de laatste mode aan te kleden.

Condors van de Colca Canyon

condors kijken Colca Canyon

Als je denkt dat het écht niet maffer kan, is het tijd voor een bezoek aan de Cruz del Condor voor een ontmoeting met deze reusachtige aasgieren.

Om ze te zien staar je een vallei in die twee keer zo diep is als de Amerikaanse Grand Canyon.

Er wonen hier ongeveer zeventig condors: de grootste gemeenschap ter wereld. De Inca’s geloofden in ‘muntu malku’, de goddelijke wereldcondor, een wezen gekleed in goud en zilver.

Normaal gesproken moet je vroeg opstaan om er een of twee in de verte te mogen spotten.

Soms komen de condors helemaal niet opdagen, maar de zonnegod van de Inca’s is ons gunstig gestemd. Binnen een half uur zweven minstens twaalf majestueuze condors over de bergvallei.

Als je ziet hoe deze dieren met hun vleugelwijdte van vier meter op de wind zeilen, is het geen wonder dat de Inca’s ze als boodschappers van de goden zagen.

Hun verendek is prachtig zwart-wit; hun koppen verfrommeld met gele of rode ogen. Als ze een karkas zien liggen, zetten ze de landing in en doen zich er tegoed aan. Enkele condors zoeven op nog geen paar meter voorbij.

Je kunt ze bijna aanraken: een hallucinerende ervaring waarbij de bezoekers, gewapend met verrekijkers en camera’s, opeens stilvallen en met open mond staan te kijken.

Higher dan dit kun je niet worden.

Colca Canyon resort

bijkomen na colca canyon

Een mooie plek om te verblijven in de Colca Canyon is de Belmond Las Casitas, een luxe resort waar je wat op adem kunt komen.

Als welkomstdrankje krijg je standaard een Pisco Sour: alcohol met opgeklopt eiwit, suiker en citroen die op deze hoogte honderd keer zo hard aankomt.

Voor de lunch worden lappen vlees op de barbecue gegooid.

Onze vertrouwde aardappelen en maïs komen oorspronkelijk uit dit werelddeel. Hier smaakt dat totaal anders: de aardappelen zijn heerlijk hartig en de maïs is groot en wit.

Naar Colca Canyon reizen

Zelf high worden in Peru: www.peru.travel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in