Tijdens een camperreis Amerika door de staten Arizona en Utah krijgt het begrip ruimte een nieuwe betekenis. Om de weidse vlakten te bedwingen hoef je geen cowboy of biker te zijn. Met de camper tour je even romantisch en heel wat comfortabeler.
Zo maak je een camperreis door Amerika
De lucht is felblauw, de rotsen zijn rood, de airco staat hoog en de highway lijkt oneindig.
“Yippee-ki-yaaaaaaay”, schreeuwt een biker vanaf zijn glimmende Harley wanneer hij mijn camper passeert.
Op zijn schouder staat een tattoo met Gods Own Country. Nog een Harley ronkt dreigend voorbij, en dan nog een. Een dertigtal moderne cowboys met de Stars & Stripes-vlag die achter op hun stalen rossen wappert.
Vanuit mijn autostoel-de-luxe kijk ik de stofbijtende roedel na, zet de volumeknop lekker hard (KBER- Utah’s Rock Station op 101.1 FM).
‘Keep on rollin!’ blert een dj door de boxen.
Een ‘R.V. camper’; oftewel een Recreational Vehicle, is eigenlijk een soort villa op wielen. Deze monstercampers zijn standaard voorzien van minstens vier slaapplaatsen, een keuken, een toilet en een ijskast.
Omdat zij over de snelweg lijken te glijden, wat ‘smooth sailing’ wordt genoemd, is ook de vergelijking met een schip snel gemaakt.
In de zinderende hitte zeilt de camper door het Grand Canyon-gebied in Arizona; een overweldigend rotsachtig natuurlandschap.
Langs de weg doemen uit het droge niets complete logolands op; kilometers billboards die diverse producten aanprijzen, zoals eten (American Style Food! BBQ! Double Cola!!), religie (Jezus, he loves you!), en souvenirs (Really….Really…Really good Indian souvenirs!!!).
Grand Canyon | Camperreis Amerika
De Grand Canyon is een enorm gat in de aarde, door de eeuwen heen vormgegeven door de Colorado rivier, die dwars door het gebied stroomt.
Ik sta op een klif en staar naar beneden, honderden meters omlaag, diep het ravijn in. Het gaat maar door en door.
Condors en raven glijden op ooghoogte op de thermiek. Om sprakeloos van te worden.
Dat geldt niet voor de meeste Amerikanen.
Zij kletsen er liever op los, terwijl zij hun korte bezoek (gemiddeld zo’n vijf minuten) op video vastleggen. Als zij al uitstappen, want veel Yankees bekijken dit natuurwonder liever vanuit de camper.
“Oh look hon; it’s great!”, buldert een man tegen vrouwlief. “Look! Souvenirs!” gilt zij hem toe.
Inderdaad, bij ieder uitzichtpunt staan Navajo- of Hualapai- indianen, die vanuit aangrenzende reservaten naar het gebied komen om souvenirs te verkopen. De moderne indiaan is kapitalistisch.
‘Chief Yellowhorse! Take a brake! Buy now, pay later!’ staat er op de kraampjes.
Dreamcatchers, allerlei indianenmessen, speren, dreambones, dreamstones, poppetjes en hoofdtooien. Op alle producten staat het opschrift Made in Taiwan. En natuurlijk accepteren de roodhuiden ook creditcards.
Kachinowa (‘Vallende regen op dak’) staat naast me op de rand van de klif. Deze native American is lid van de Tipka Tupwastam. Ze werkt in het park als boswachter.
“Dit is een heilige plek voor de indianen”, vertelt ze verlegen. “Eigenlijk zijn wij tegen het park.De grote hoeveelheid bezoekers beschadigt de spirituele energie van het gebied.”
Met 4,2 miljoen bezoekers per jaar kan ik me er wel iets bij voorstellen.
Route 66 | Camperreis Amerika
De campertocht brengt mij langs de plaatsjes Flagstaff en Seligman gelegen langs de legendarische Route 66.
Langs de beroemde snelweg kijken levensechte poppen van Elvis en Marilyn Monroe mij na. Een verlaten wegrestaurant probeert klanten te trekken met een gigantische replica van een Paaseiland-beeld.
Ik maak een stop in het plaatsje Truxton.
Voor het enige huis op Main Street zitten twee oudere rednecks die nog steeds proberen hun ‘kicks’ te krijgen op Route 66. Het zijn Ken en Burke; de twee enige bewoners die Truxton rijk is.
Voor hen maken stoftornado’s pirouettes over het asfalt, een hond ligt in de schaduw, een lange rij brievenbussen kleppert in de wind. Achter het huis denderen eindeloos lange vrachttreinen voorbij onder luid getoeter.
Veel lijkt er niet te beleven. “Is het romantisch om hier te wonen?”, probeer ik nog. Ken krijgt een hoestaanval van het lachen. “Misschien toen ik 16 was.”
In een dorp even verderop staat zowaar een K-mart. Tijd om proviand in te slaan: veel bier en nog meer vlees.
“It’s a wonderful day, how are you?”, vraagt de vrouw achter de counter. De boodschappen moet ik zelf scannen, zij kijkt kauwgomkauwend toe of ik niets oversla. “Cash or credit?”, vraagt de computer. Ik druk het verkeerde knopje in en moet opnieuw beginnen. De klanten achter mij worden ongeduldig.
De rij bestaat uit een man, die de titel white trash eer aandoet; met een baseballpet, snor en roodverbrande huid. Daarachter staat een dikkige moeder, type Roseanne, met vier hyperactieve kinderen ruzie te maken met haar man: “Go ahead Josh, spend all my fucking money!”
Een bejaarde met overgewicht in een elektrische rolstoel met Amerikaanse vlag (‘Support our troops!’) sluit de rij af.
Camperparks tijdens Camperreis Amerika
Even later sta ik met druipende oksels en een overvolle boodschappentas buiten.
De zon gaat onder, de parkeerplaats kleurt rood.
Het is al donker wanneer ik bij een camperpark in Kingsman (“the heart of Route 66”) arriveer. Een verkreukeld mannetje met een gigantische zonnebril en een piepende poedel op zijn schoot, begeleidt mij met een golfkarretje naar de standplaats.
Camperparks zijn instant dorpjes met tientallen campers, instant campervrienden, asfalt en nette gazonnetjes. Je parkeert en plugt in op de watertoevoer, elektriciteit en riolering. En klaar is camper.
De buurman (‘Mijn vrienden noemen me Wild Bill’) staat te graaien in zijn grijze baard en zet zijn petje recht. Hij rijdt al twintig jaar rond in zijn camper en hoopt tot zijn dood door te kunnen gaan.
“Er bestaat niets beters dan het camperleven”, meldt hij terwijl hij met een druk op de knop zijn R.V.-woonkamer uitschuift.
Tijd voor een welverdiend motorhome meal. Gewoon wat enorme lappen beef op de barbecue met enkele klodders dieprode Shady’s Barbeque Sauce (Where The West Eats Best).
Ik open een Budweiser en geniet van de heldere sterrenhemel, die hier, in de middle of fucking nowhere, adembenemend is. Voorbijkomende vrachttreinen denderen door het donker.
Dit is vrijheid. Op zijn comfortabelst.
Camperreis Amerika
Travelhome
- Een camperreis door de States hoeft absoluut niet duur te zijn. Voor een goedkope camperreis Amerika (al voor een paar euro per dag) raden wij je aan om te kiezen voor een van de wegbreng acties op UStravel.nl