De beste Bangkok tips. Bangkok is een leuke stad om je reis door Thailand en Zuidoost-Azië te beginnen. Bangkok is veelzijdig en heeft veel mogelijkheden om even bij te komen van je jetlag. Vier tips voor een relaxte dag Bangkok.

1Chinatown | Bangkok tips

Bangkok tips Chinatown

Wandel door Chinatown, laat je meevoeren op een bootje door de kanalen of trakteer jezelf op een ‘echt’ merkhorloge. Bangkok heeft een van de leukste Chinatowns ter wereld. Meestal is een Chinatown een netjes afgebakende wijk, met een toegangspoort die het begin aangeeft.

In Bangkok is Chinatown een met de stad en een beetje verborgen. Je komt er ongemerkt via steegjes en nauwe doorgangetjes tussen de huizen. Net zoals er geen onderscheid is tussen Bangkok en Chinatown, is er binnen Chinatown geen verschil tussen binnen of buiten.

Het is het dichtstbevolkte deel van de stad. Leven en wonen gaat hier op de vierkante centimeter. Omdat de huizen heel klein zijn, wordt het meeste buiten gedaan, in de steegjes.

Het straatleven van Bangkok komt er in alle geuren en kleuren voorbij. Het leven gaat hier 24 uur per dag door, half binnen, half buiten. Het is hier altijd wel ergens etenstijd, wanneer je ook komt.

Koken wordt vaak voor de deur op de stoep gedaan. Zeker rond de middag zijn de steegjes vol bewoners die groente snijden, noedels koken en wokken.

Overal ruik je de heerlijke etensluchten van Bangkok street food. Daartussen zitten kalme tempels met wierook en monniken, handeltjes, markten, piepkleine cafeetjes en restaurantjes van een paar vierkante meter.

Voor elke handel is er een aparte steeg of straat. Er is een steeg voor motoronderdelen en een voor wierookstokjes. Een straatje is gereserveerd voor de visverkopers. Ze schubben en fileren voor je ogen een vis op het trottoir voordat je ’tilapia’ kan zeggen.

2Kanalen tochtje | Bangkok tips

Bangkok tips boot tochtje

De Chinezen werden een eeuw geleden naar Bangkok gehaald om kanalen te graven in en rond Bangkok. Deze khlong zijn de slagaders van de stad.

Een groot deel van de inwoners van Bangkok woont aan zo’n kanaal, in huizen op palen. Alhoewel de meeste kanalen alweer zijn gedempt, is vooral het rustige westelijke deel van Bangkok nog steeds een prettig doolhof van waterwegen.

De boot is hier de snelste manier om ergens te komen. In Bangkok hebben ze daarvoor lange houten sloepen, soms niet breder dan twee personen.

De bootjes worden voortgedreven door oude vrachtwagenmotoren. Op de vroegere aandrijfas naar de achterwielen is een propeller geschroefd. De stuurman laat die in het ondiepe water zakken en zoef, daar ga je.

De bootjes kunnen keihard varen. Vol gas lijkt het meer op laag vliegen dan snel varen. In dit deel van Bangkok speelt het leven zich aan het water af. Sommige delen hebben geen wegen, alles gaat via het water.

3Tempels | Bangkok tips

Bangkok tips tempels

Het kloppende hart van de Thaise hoofdstad is de rivier de Chao Praya.

Aan de oostoever van de Chao Praya staan de mooiste tempels van het land. Zoals de Wat Arun (Tempel van de Dageraad), en Wat Pho, met de grootste liggende boeddha ter wereld.

Vergaap je aan zijn grote tenen van parelmoer, want met een lengte van 45 meter en een hoogte van vijftien meter leeft de heilige op grote voet. De boeddha in Wat Pra Kaew (de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha) mag er ook zijn. Ieder seizoen krijgt hij een schoonmaakbeurt en een nieuwe outfit, van de koning persoonlijk.

Het water blijft de rest van het seizoen voor de boeddha staan. Bezoekers lepelen met een lelie het water eruit om zich ermee te besprenkelen. Dat brengt geluk.

4Openlucht markten | Bangkok tips

Bangkok tips markten

Echt massaal zijn de openluchtmarkten van Bangkok. De allergrootste is de Chatuchak Weekend Market. Op veertien hectare staan 20.000 stalletjes en 8000 koopmannen die alles verkopen wat je kunt bedenken. Bedenk maar iets. Heb je het in je hoofd? Ja, dat hebben ze.

Nog leuker zijn de avondmarkten, waarvan die in het straatje Patpong het meest berucht is. Hier worden allemaal merkhorloges en -kleding verkocht, even echt als de meisjes die in de pingpongbars een balletje in je drankje ploppen.

De kwaliteit van de horloges gaat van bagger tot redelijk. Er zijn goede replica’s te krijgen (zoiets heeft eufemistisch een ‘original copy’) met krasvrij saffierglas, het logo op de goede plek en een min of meer betrouwbaar mechanisme. Zelfs juweliers kunnen ze met moeite van echt onderscheiden.

Als je geduld hebt met rondkijken en onderhandelen, kan je een original copy van een duur horlogemerk voor een paar tientjes krijgen. De namaakwoede is wijdverspreid, ook gewone winkeliers doen er aan mee. Soms treedt de Thaise politie er tegen op en wordt een hele namaakwinkel gesloten.

Het onderscheid tussen echt en nep is hier maar dun. Dat maakt allemaal niet uit, want het gaan met een glimlach.

Zelf naar Bangkok reizen

  • Bangkok is het kloppende hart van Thailand. Alle wegen leiden er naartoe en vanuit de luchthaven is ook de rest van de regio makkelijk te bereiken.
  • Als je langer in Thailand of Azië wil rondreizen, kom je niet om Bangkok heen.
  • In Bangkok zit het door Nederlanders geleide Amazing Asia Tours. Zij kunnen alles voor je regelen: vliegtickets, overnachtingen, rondreizen, trektochten enzovoorts.
  • Goedkope vliegtickets worden vanaf Schiphol door China Airlines aangeboden.
  • China Airlines heeft ook een handige verbinding naar Siem Reap in Cambodja, waar het Wereldwonder Angkor Wat staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in